Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Nepál: A Mount Everest eddigi legsúlyosabb katasztrófája törzént, aminek tizenhárom halottja és három sérültje biztosan van. A lavina idején csak serpák voltak a hegyen, a hegymászószezon előtt ellenőrizték az útvonalakat. Két serpát még keresnek, de a helyiek szerint kevés az esély az életben maradásukra.

 

Mexikó: Pénteken, hosszan tartó betegség után 88 évesen elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Marquez. Mexikóvárosban élt, felnőtt évei nagy részét itt, illetve – még pályája elején egy lap tudósítójaként – Európa nagyvárosaiban töltötte. A Száz év magány szerzője egy szerelmesregényt már nem fejezhetett be.

 

Ukrajna: az USA, az EU, Oroszország és Ukrajna képviselői megegyeztek abban, hogy Ukrajna keleti részén együtes erővel csökkentik a feszültséget. Korábban Barack Obama utalt rá, hogy még mindig szkeptikus Oroszország szavahihetőségét illetően.

 

Egyiptom: Morszi elnök tavaly júliusi eltávolítása óta iszlamista fegyveresek rendszeresen követnek el merényletek Egyiptomban. A héten kedden három rendőr sérült meg két bombától, pénteken pedig Kairó egyik forgalmas központi terén robbant pokolgép. Egy rendőr meghalt, legkevesebb hárman megsérültek.