Holnap avatják szentté II. János Pált

Nagyvilág - szerző: KT

Többnapos egyházi eseménysorozat készítette elő XXIII. János és II. János Pál néhai pápák holnapi (április 27-i) szentté avatását a Vatikánban és Rómában a hívők és a sajtó számára.  

 

A lengyel Slawomir Oder a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ig vezető II. János Pál kanonizációs ügyének posztulátora volt. A teológiában, az egyházjogban és a történelemben egyaránt jártas Oder atya „ügyvédként” vitte előre a lengyel pápa boldoggá és szentté avatását a Vatikánban működő Szentté Avatási Kongregáció előtt zajlott kanonizációs eljárásban. Ugyanezt tette az olasz Califano atya az egyház élén 1958 és 1963 között álló XXIII. János hasonló eljárásában. A sajtótájékoztatón arra a kérdésre adnak választ, miért lett szent a két egykori pápából.

 

A szentté avatásra az egész világból várt több ezer újságírónak a VI. Pál vatikáni audienciateremben nyitottak sajtóközpontot. Az események követésében segít a www.2papisanti.org többnyelvű információs honlap, amelyet kiegészít a #popesaints Twitter-fiók, a Facebook és a Google+. Az okostelefonokra külön alkalmazás tölthető le.

 

 

A római városközpontban levő templomok egész éjszaka nyitva tartanak az imádkozni és gyónni kívánó zarándokok fogadására. A nagyobb számban érkező lengyel, spanyol, francia, angol nyelvű hívőknek külön templomokat tartanak fenn, és az arab nyelvűeket is nekik kijelölt templom várja.

 

A két római metróvonal szombat reggel 5.30-tól egészen hétfőig folyamatosan közlekedik. A vasárnap a Szent Péter téren 10 órakor kezdődő szentté avatási szertartásra a résztvevőket reggel fél hattól engedik be a térre. A részvétel ingyenes, nem kell jegyet váltani. A Szent Péter tér és a Vatikán környéke már szombaton le lesz zárva az autós forgalom elől. Róma különböző útjain és terein 14 óriáskivetítőn lesz követhető a szentté avatás. Ebből tizenegyet a Szent Péter tér és az Angyalvár között állítanak fel. A szentmise lengyel nyelvű egyenes közvetítése a Navona téren lesz, a francia nyelvű a Farnese téren, az angol a Forum Romanumnál.