Kállay-Saunders András a döntőben

Nagyvilág - szerző: KT

Bejutott Kállay-Saunders András és a Running című dal az 59. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Koppenhágában. A New Yorkban született, 2009 óta Magyarországon élő, 29 éves Kállay-Saunders András azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt, A Dalt.

 

 

A Magyarországot képviselő énekes a verseny első elődöntőjében a 16 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így lett a 26-os döntő résztvevője.

 

Az utolsóként színpadra lépett Kállay-Saunders András magával ragadó, a B&W Hallerne tízezres közönségét is meghódító produkciót nyújtott. A Running című dalának zenéje a rhythm and blues kategóriába sorolható, a szöveg a gyerekek elleni erőszakról szól, egy igaz történet, amely az énekes egy amerikai barátjával esett meg. A dalt Kállay-Saunders András és Szakos Krisztián közösen írta.

 

Mostanában minden jó pillanatomban arra gondolok, hogy öt évvel ezelőtt látogatóba jöttem Magyarországra, és milyen furcsa a sors, a dolgok megváltoztak, itt maradtam és azt csinálhatom, amiről álmodtam. Mintha újrakezdtem volna az egész életemet, hiszen az történik velem, amiről korábban már kezdtem azt hinni, soha nem fog megvalósulni. Köszönet mindenkinek Magyarországon, aki nekem ezt a lehetőséget adta – mondta már az öltözőben Kállay-Saunders András az MTI-nek.

 

Hozzátette: a főpróbához képest most úgy érezte, több energiája van, amit a közönségből merített. „Talán a döntő még ennél is jobb lehet. Lejött rólam az eddigi nyomás, végre sikerrel túlvagyok az elődöntőn. Persze jó lenne nyerni a fináléban, de ha nem, a lényeg továbbra is az, hogy a legjobbat kihozzam magamból” – jelentette ki az énekes.

 

A politika is megnyilvánult az elődöntőben: füttyszó fogadta az arénában és a sajtóközpontban is, amikor a műsorvezető kimondta Oroszország nevét a továbbjutók között.

 

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion. Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly ByeAlex és a Kedvesem című dala a 10. helyen végzett.

 

Az idén Join Us (Csatlakozz hozzánk) szlogennel zajló dalfesztivál második elődöntőjét csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik, az M1 mindkettőt élőben közvetíti 21 órától.

 

HH/MTI