Valószínű, de nem garantált a holnapi MNB-kamatcsökkentés

Gazdaság - szerző: GR

A várakozásoktól messze elmaradó legutóbbi inflációs adatok önmagukban azt valószínűsítik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb kamatcsökkentést hajt végre keddi kamatdöntő ülésén, ugyanakkor az előrejelzéseket jóval meghaladó első negyedévi GDP-növekedés nyomán az sem kizárt, hogy az MNB egyelőre szünetet tart az enyhítési ciklusban, vagy lassítja ütemét – jósolták londoni pénzügyi elemzők.  

 

 

Az előrejelzések széles sávban mozognak attól függően, hogy az MTI körképébe bevont londoni befektetési és elemzőházak a fogyasztói árak áprilisban mért 0,1 százalékos visszaesésére vagy a magyar gazdaság erős első negyedévi teljesítményére helyezik a hangsúlyt.

 

4cast  

 

A 4cast pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői például további 0,20-0,30 százalékpontnyi kamatcsökkentést várnak ebben a ciklusban, de több lehetőséget is látnak ennek végrehajtására. Közölték: az erőteljes első negyedévi GDP-adat miatt nem tartanák meglepőnek, ha az MNB a júniusban esedékes új inflációs jelentésig várna a következő kamatcsökkentéssel.  

 

A 4cast elemzői elképzelhetőnek nevezték azt is, hogy a monetáris tanács a kamatcsökkentések ütemét mérsékli, és májustól vagy júniustól 0,05 százalékpontos lépésekben folytatja az enyhítési ciklust.

 

A ház szerint ugyanakkor az előző kamatdöntő ülés óta bekövetkezett fejlemények mindenképpen felülírták azt a korábbi elemzői várakozást, hogy az MNB áprilisban befejezte az enyhítési ciklust. Ennek elsődleges tényezője a fogyasztói árak áprilisban mért éves összevetésű csökkenése, amely deflációs veszélyt nem jelent ugyan, ám a maginfláció meredek ívű lassulását is tükrözi – hangsúlyozták a 4cast elemzői.

 

Goldman Sachs  

 

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szerint is felülvizsgálatra szorul az a várakozás, hogy az MNB az áprilisi kamatcsökkentéssel elért 2,50 százalékos alapkamaton befejezte a monetáris enyhítési ciklust. A GS szakértői felidézték, hogy ez volt az ő előrejelzésük is, és azzal számoltak, hogy a magyar jegybank az alapkamaton kívüli monetáris eszköztár alkalmazásával folytatja az enyhítést.  

 

Azóta létrejöttek azonban a további kamatcsökkentéseket lehetővé tévő belső és külső – vagyis inflációs és kockázati – kondíciók, és e környezetben az MNB valószínűleg úgy ítéli meg, hogy a forintárfolyam és a magyar adósságpapír-kereslet eróziójának veszélye nélkül folytathatja a kamatcsökkentéseket – vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.

 

Közölték: felülvizsgált várakozásuk az, hogy a magyar jegybank 0,30 százalékpontnyi további kamatcsökkentést hajt végre, és ezek közül az első, 0,10 százalékpontos csökkentést már a keddi kamatdöntő ülésen bejelenti.

 

A GS elemzői ugyanakkor fenntartották azt az előrejelzésüket, hogy az MNB 2015 második negyedétől monetáris szigorításba kezd. A ház jövőre összesen 1,50 százalékpontnyi MNB-kamatemeléssel számol. A Goldman Sachs londoni elemzői elismerik, hogy e forgatókönyvük enyhébb alapállást feltételez a határidős piaci árazásnál, amely a következő három hónapra már csak 0,10 százalékpont MNB-kamatcsökkentési várakozást jelez a piaci szereplők részéről.

 

Közölték: előrejelzésük fő tényezője a rövid távú magyar inflációs kilátás. A ház a negatív áprilisi éves infláció után a következő két negyedévre is zéróhoz közeli inflációt vár Magyarországon, hangsúlyozva, hogy ez még az MNB legutóbbi előrejelzésétől is elmaradna. A Goldman Sachs londoni elemzői azt sem zárják ki, hogy ha a forint stabil marad, és nem mutatkozik jelentős tőkekivonási kockázat, akkor az MNB akár negatív reálkamatot is tolerálna, és a vártnál később kezdene monetáris szigorításba.   

 

JP Morgan  

 

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is 0,30 százalékpontnyi további kamatcsökkentést jósoltak júliusig. Felülvizsgált előrejelzésük szerint az MNB ebből az első 0,10 százalékpontos csökkentést már kedden végrehajtja.

 

A ház várakozása szerint a második negyedévi átlagos magyarországi infláció 0,6 százalékponttal elmarad az MNB jelenlegi előrejelzésében szereplő ütemtől, és az eurójegybank (EKB) várható kamatcsökkentése előtt a kockázati környezet is valószínűleg kedvező marad a további enyhítéshez.  

 

A JP Morgan elemzői kiemelték, hogy a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a monetáris tanács előző kamatdöntő ülése óta 25 bázisponttal, a magyar állampapírhozamok 50 bázisponttal csökkentek.

 

A JP Morgan londoni elemzői szerint ebben a környezetben megvan az esély arra is, hogy az MNB alapkamata szeptemberre 2,00 százalékig csökken tovább. Matolcsy György MNB-elnök mindazonáltal a minap Londonban az MTI kérdésére „eltúlzottnak” nevezte a 2,00 százalékos kamatmélypontról szóló elemzői várakozásokat. A JP Morgan későbbre tolta ki az első MNB-kamatemelés általa várt időpontját is: most már csak 2015 negyedik negyedévére valószínűsíti a monetáris szigorítás elkezdését a korábbi előrejelzésében szereplő jövő évi második negyedév helyett.  

 

A ház elemzői közölték: annak ellenére sem várják a monetáris enyhítés gyors visszafordítását, hogy 2015 közepére valószínűleg negatív jegybanki reálkamat alakul ki, addigra a cég ugyanis 2,5 százalékig gyorsuló éves magyarországi inflációval számol.

 

HH / MTI / Kertész Róbert