Ősszel indul meg a termelés a BAT új pécsi dohánygyárában

Baranya - szerző: GR

Szeptemberben kezdődhet a próbaüzem a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. jelenleg mintegy hetven százalékban elkészült, kilencmilliárd forintos beruházással épülő új üzemében – jelentette be a társaság szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője a baranyai megyeszékhelyen.  

 

 

Tóth Attila a még kialakítás alatt álló új gyáregységben tartott szerdai sajtóbejáráson számolt be arról, hogy a létesítményben innovatív, egyelőre üzleti titok tárgyát képező dohányterméket állítanak majd elő, amelyek kilencven százalékát exportálni fogják, főként európai országokba.

 

A BAT kilencmilliárd forintot költ az elektronikai termékeket gyártó, 2011-ben csődbe ment Elcoteq által használt 8850 négyzetméteres üzemcsarnokának átalakítására és gépesítésére. A gyárban kétszáz embernek adnak munkát, az alkalmazottakat a BAT pécsi belvárosi üzemében dolgozó mintegy 430 emberből választják ki.  

 

Tóth Attila szerint másfél-két év múlva derül ki, hogy szükség lesz-e, és ha igen, milyen mértékű munkaerő bővítésre. Az átalakítás alatt álló üzem bejárásán jelen volt Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere is, aki remélte, hogy a BAT hosszú távon Pécsen képzeli el a jövőt, meghagyja a termelést a belvárosi létesítményben is, és képes lesz új munkahelyek létrehozására.

 

Tóth Attila válaszában leszögezte: sem rövid, sem hosszabb távon nem tervezik a korábbi gyár bezárását, és legrosszabb esetben is szinten tartják a dolgozók létszámát. Hangsúlyozta: társaságuk számára stratégiai fontosságú a pécsi termelés fenntartása és fejlesztése, s amennyiben az új termék sikeres lesz, az további bővülési lehetőségeket teremthet meg a BAT számára. Kiemelte, hogy az év kezdete óta folyó beruházás során túlnyomórészt pécsi és Pécs környéki vállalkozásoknak biztosítottak munkát, eddig több száz embernek. Ez így marad egész nyáron és a próbaüzem szeptemberi megindulásáig.  

 

Tóth Attila az MTI kérdésére kitért arra, hogy az új pécsi dohánygyárban – amelynek beindításával megduplázódik a cég pécsi termelési területe – kizárólag az új, innovatív termékét állítja majd elő a BAT. A régi üzemben marad a hagyományos dohányáruk termelése. Jelenleg a cég ott fele-fele arányban készít vágott dohánytermékeket és cigarettát, korábban utóbbi részaránya még kétharmad volt, de jövőre egyharmadra csökken.

 

A British American Tobacco több mint 20 éve van jelen Magyarországon, 1992-ben vásárolta fel a Pécsi Dohánygyárat. A pécsi mintegy 430 dolgozóval együtt mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, és az ország vezető dohányipari vállalata, valamint Magyarország legnagyobb dohányipari befektetője és dohányfelvásárlója; 30 piacra termel, és termékei 65 százalékát exportálja. A fejlesztéssel Pécsett jön létre Európa második legnagyobb dohánygyára. A magyar vállalat 1992 óta összesen több mint 45 milliárd forintnyi termelő beruházást hajtott végre. A legutolsó hozzáférhető, nyilvános céginformációs adatok szerint a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2012-ben 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően.