Vége a szerelemnek? Szétmorzsolódnak a baloldali szilánkok

Belföldi hírek - szerző: GR

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja kedden felfüggesztette az együttműködést a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesülettel. A lépést Kónya Péternek, az Együtt korábbi társelnökének, a Szolidaritás elnökének az ATV-ben tett nyilatkozatával indokolják – közölte az párt kedden az MTI-vel.  

 

A közlemény szerint az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöksége kedden levélben felszólította Kónya Pétert, hogy az egyesületen belüli „szervezeti döntésekkel megerősített módon tisztázza viszonyát az Együtthöz”. Azzal folytatják, hogy amíg ez a kérdés nem rendeződik megnyugtatóan, addig a párt felfüggeszti a szervezeti együttműködést az egyesülettel, de az elhangzottak tisztázása után nyitott a Szolidaritással való további együttműködésre.

 

 

A közös munkába nem fér bele az, hogy a szervezet vezetője önálló párt alapításáról beszél nyilvánosan, miközben minderről másként vélekednek a Szolidaritásnak azok a tagjai, akik az Együttben dolgoznak – jelentik ki. Hangsúlyozzák: emellett viszont természetesnek tekintik, hogy folytatják az együttműködést mindazon párttagjaikkal, akik a Szolidaritásból jöttek, és akikkel az elmúlt hetekben is közösen dolgoztak az önkormányzati választási felkészülés részeként a közös sikerekért, „így Orbán Viktor mihamarabbi leváltásáért”.  

 

Szakadnak is meg nem is? Megint a DK?

 

A Kónya Péternek írt levélben annak tisztázását is kérték, hogy a Szolidaritás a következő években kíván-e az Együttel közösen politizálni. Az Együtt álláspontja szerint a Szolidaritásból érkező párttagok és aktivisták továbbra is ezt akarják, és bíznak abban, hogy a Szolidaritás ennek figyelembe vételével fog dönteni. Ha ez a szándék megvan, akkor lehetőség lesz arra, hogy az elkövetkező négy évben – világos feladatmegosztásban – a Szolidaritás is kivegye a részét egy új ellenzék felépítéséből – közlik.

 

Kónya Péter azt atv.hu írása szerint hétfőn úgy nyilatkozott a csatorna Egyenes Beszéd című műsorában: „Én pártot akarok a Szolidaritásból, de ezt a tagságnak is meg kell szavazni”. A Szolidaritás elnöke azt mondta, több törésvonal is keletkezett közte és az Együtt között. Az egyik ilyen egy bizalomvesztés volt, azért, mert januárban leült tárgyalni Gyurcsány Ferenccel. Aztán – tette hozzá – sokkal kevesebb pozíciót kaptak, mint, ami az erejük alapján járt volna. A Szolidaritás elnöke azt mondta, annak semmi alapja, hogy be akarja vinni a Szolidaritást a DK- ba, ez csak akkor fordulhat elő, ha a tagság úgy akarja, de minden demokratikus párttal keresik az együttműködés lehetőségét, így a DK-t sem lehet kizárni, mint lehetséges partnert.