Keddtől mobilfizetés?

Helyi - szerző: KT

Július 1-jén egységesül a parkolás mobilos díjfizetése a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. új rendszerének köszönhetően, legalábbis ezt ígéri a cég. Ugyan parkolóórás rendszer vagy fizetős övezet nincs Harkányban, de a rendszer kényelmével élhetünk – elméletileg.

 

 

Harkányban nincs fizető parkoló övezet, csupán néhány utca – jellemzően a fürdő körüli – szakasza van jelezve fizetős parkolóként. A Nemzeti Díjfizetési Zrt. weboldalán megjelent tájékoztató jellegű lista itt üzemidőnek a hét minden napján reggel 7 és este 20 óra közötti intervallumot jelöli ki, amikor fizethetünk mobilunkkal a parkolásért. Egyenlőre nem tudni, a 700 forintos napi jegyet is rendezhetjük-e mobillal, vagy csak óránkénti számlázásra van lehetőség.

 

A 2011-ben a Parlament többek között törvényt alkotott a mobilfizetésről, melynek részeként idén július első napjától egységes mobil-díjfizetés rendszer jön létre. Az egységesítés azért is lehetséges, mert 2010-től a közterületi parkolás közszolgáltatási tevékenység lett, ezáltal a parkolás önkormányzati hatáskörbe került Harkányban is. Városunk vezetése akkoriban az új üzemeltetési stratégia keresésével részben beismerte, hogy a parkolóőrös rendszer nem megfelelő, valamint a díjszabási és fizetési koncepció is rossz, ennek ellenére a sok alternatív megoldás helyett minden maradt a régiben, a strandot övező két utcában továbbra is a régi rendszer szerinti fizető parkoló övezet üzemel.

 

[pullquote]A felmerült elképzelések között volt például a teljes ingyenessé tétel, a parkolóórás rendszer bevezetése, valamint az is, hogy aki fürdőjegyet vásárol, annak a parkolás díja levonásra kerüljön a fürdőzés árából. [/pullquote]

Megkérdeztük a parkolóőröket, miként fogják ellenőrizni a mobilfizetéssel élők díját, de egyenlőre tanácstalanul állnak a feladat előtt, elmondják: nem tájékoztatta őket senki, kíváncsian várják a keddi fordulót. Egyenlőre tájékoztató táblát sem látni a parkolóövezetet jelölni hivatott plaketteken. A felmerülő kérdéseket feltettük az önkormányzat illetékes munkatársainak.

 

A mobilfizetés egyszerű lesz: a táblán jelölt számot kell felhívni vagy el kell küldeni a zóna négyjegyű azonosítóját, majd a parkolás végeztével újabb SMS-sel vagy hívással le kell állítani a számlálót. Természetesen lehetőséget ígérnek a tájékoztató táblán lévő QR kód leolvasásával és okostelefonra telepített alkalmazással indítani a számlázást.