Esti világkörkép

Nagyvilág - szerző: KT

Csak néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: először Artúr pusztít, miközben alig tudnak mit kezdeni az Ebolával. Új arcok kerültek az ukrán hadvezetés székeibe, és Németországban is lesz minimálbér. Nézze csak meg, mennyi!

 

 

Afrika: Válságértekezletet hívott össze az Egészségügyi Világszervezet az Ebola-járvány miatt. Accrában, Ghána fővárosában a 11 afrikai ország egészségügyi miniszterei vesznek részt a kétnapos tanácskozáson. A világszervezet szerint drasztikus beavatkozásra van szükség az eddigi legsúlyosabb járvány miatt. A 21 napos alappangási idővel bíró Ebolának nincs ellenszere és nincs ellene védőoltás sem. Az elmúlt öt hónapban 763 ember fertőződött meg, akik közül 468-an belehaltak a betegségbe. Az érintett területek elsősorban Guinea, Libériában és Sierra Leone. ELŐZMÉNYEK

 

Amerika: Kezdődik a hurrikánszezon az Egyesült Államok keleti partvidékén. Észak-Karolinába most érkezik az Artúr névre keresztelt trópusi ciklon. A meteorológusok 130-140 km/h-s széllökésekre számítanak. A hatóságok már figyelmeztették a lakosságot.

 

Ukrajna: Új vezetősége van az ukrán hadseregnek. A parlament beiktatta hivatalába a honvédelmi minisztérium új vezetőjét, Valerij Heletej védelmi minisztert. A hadműveletek vezetőjét is leváltották, az új parancsnok Viktor Muzsenko lett. Petro Porosenko ukrán elnök úgy vélekedik, a hadsereg élére háborút látott vezér kell, aki ismeri a putyini harcokat. Közben véget ért a tűzszünet és folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában. Luhanszk városában 9 civil is életét vesztette az oroszbarát szakadárok és az ukrán csapatok összecsapásában.

 

Németország: Megszavazta a minimálbér bevezetését a német parlament, 2015 január elsejétől 8,5 euró lesz a minimális órabér. Ez nem vonatkozik a 18 év alattiakra, a gyakornokokra, valamint azokra, akik tartós munkanélküliség után lépnek ismét munkába. A német minimálbér az EU-ban a második helyen áll: Franciaországban 9,5 Nagy-Britanniában 8 euró 19 cent a minimum fizetendő órabér. Januártól négymillió ember fog nyugodtan aludni, azzal az érzéssel, hogy megfizetik, amiért megdolgozott – mondta Andrea Nahles, a német munkaügyi miniszter.