Nem büntetik a piás bicajosokat

Életmód - szerző: KT

Módosult a KRESZ – nincs bírság az ittas kerékpárosoknak, legalábbis az alkohol miatt. Akár főúton, akár mellékúton is tekerhet aki ivott, az eddigi határokat egyetlen mondattal kiiktatták.

 

 

Ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van – ami nem az ittasságot vagy a módosult tudatállapotot jelenti – nem büntethető akkor sem, ha a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol van. A most áthúzott jogszabály eddig úgy szólt, hogy a piás bicajos csak főúton nem ülhetett nyeregbe.

 

Azt viszont kevesen tudják, hogy a kerékpárra mi kell. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül láthatósági mellény, de a drótszamárra is kötelező egy csomó apróság, amit a 6/1990. többször módosított, éjfél óta érvényes KÖHÉM rendelet 116.§-a szabályoz és aminek hiánya mind-mind akár ötvenezres bírságot is vonhat maga után:

 

– könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését,

 

– két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat

 

– hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot adhat,

 

– előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa, hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa. A világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is, a kibocsátott fény villogó is lehet.

 

– Elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő,

 

– legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett sárga színű, mindkét oldal felé hatásos küllőprizma. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a megfelelő gumiabroncsokon. A kerékpárra felszerelt fényvisszaverőknek sötétben, tiszta időben – olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja – 150 méterről észlelhetőnek kell lenniük.