Fény derülhet a siklósi alagútrendszerre

Baranya - szerző: KT

Folyamatos a siklósi utak helyrehozatala, most egy Felszabadulás utcai szakasz van porondon. A feltehetőleg egy alagútrendszer miatt megsüllyed aszfaltburkolatot már több ízben javították, most az okát is kutatni fogják.

 

 

Az utca 8-10 szám előtti szakaszát is érintő – harmadik – felújítási ütemére a városnak érvényes építési engedélye van. A munkálatokat előmozdítva az erre vonatkozó projektjavaslatot be is nyújtották a TOP programhoz, de a városvezetés sürgetőnek találta az út helyreállítását, ezért addig is a szakasz javítása mellett döntött.

 

A javítási munkálatokat megelőzően egy feltárásra van szükség, ahol megállapítják a süllyedés okát. Ezeket a vizsgálatokat szeptember 01. és 30. között végzik. A munkálatok ideje alatt az utcaszakaszt félpályán lezárják, de szükség esetén a forgalomnak az út teljes szélességében történő korlátozására is sor kerülhet.

 

Egy, a várból induló és a Tenkes-hegynél végződő alagútrendszer legendája régóta forog közszájon. Van, aki tudni véli a környező városokba vezető föld alatti utak meglétét is. Egyesek szerint világháborús óvóhelyről volt csak szó, amikor néhány éve egy úthiba során a legenda újraéledt – akkor megint mások korabeli alagutat véltek felfedezni az úttest alatt. Bármi is az igazság a vár menekülőútjairól vagy a környező házak pincéinek óvóhelyeiről, a feltárás során erre könnyen fény derülhet.