Dokumentumaink biztonsággal, bárhonnan, bármeddig

Technológia - szerző: KT

Kinek ne lapulna a zsebében pendrájv, vagy ki ne küldött volna saját magának dokumentumot e-mailben, hogy azt később is elérhesse? Ma már profi megoldást kínál a Google, Dropbox és maga a Microsoft is.

 

A legnagyobb cégek tökéletes biztonsággal és garantált rendelkezésre állással kínálnak több tíz gigányi tárhelyet a doksiknak, képeknek, fájloknak, mindezt titkosított kapcsolaton keresztül. Legyen bárhol a világon, ha géphez jut, egy böngésző segítségével a megszokott környezetét láthatja viszont.

 

A Microsoft néhány kattintásnyi regisztráció után szinte egy komplett, böngészőből elérhető virtuális számítógépet kínál, ahol a legtöbb szükséges program, mint a Word vagy az Excel, de még az Outlook teljes online verziója is ingyen elérhető. Az otthoni gépet, laptopot, mobiltelefont összefogó rendszer 15 GB tárhelyet ad, amit további 5 gigával bővíthetünk meghívók által. Windowsos mobiltelefon használata esetén mobilos képeink tárolására újabb 3 gigát csapnak a fiókunkhoz. Dokumentumaink vagy mappáink egyikét másikát ismerőseinkkel is megoszthatjuk, akár csak olvasásra, akár teljes hozzáféréssel. Kis segédprogramja által számítógépünk egy mappáját folyamatosan szinkronizálja fiókunk tartalmával, így bármit is módosítunk otthon vagy a világ másik pontján, azt mindig az aktuális állapotában kapjuk vissza mindenhonnan.

 

A keresőóriás, a Google tárhely szolgáltatása is csak gyors regisztrációt igényel. Itt már nem annyira teljes a szolgáltatás, dokumentumainkat, képeinket továbbra is megnézhetjük, de a szerkesztő egyenlőre várat magára. A leginkább Androiddal együttműködő platform 15 giga ingyenes tárhelyet ad, további területre csak vásárlással tehetünk szert. A rendszer használata során – igaz, megszokás kérdése – kicsit puritánabbnak érzésünk lehet, mint a Microsoft csomagjánál. Szintén segédprogrammal szinkronizál egy kijelölt mappát.

 

Az ígéretes feltörekvő a DropBox. Talán a legegyszerűbb regisztrációt igénylő tárhely ugyan két gigánál nem ad többet, de több hajlandóságot mutat Microsoft fiókunkkal együttműködni, mint a Google. Néhányszor száz megát apróságokkal összeszedhetünk, de nem ezért szeretjük: gyors, megbízható és borzasztó könnyű kezelni. Az elmaradhatatlan mappaszinkronizáció itt is rendelkezésünkre áll.