Közösek a célok, mélyek az árkok

Helyi - szerző: KT

Sokak szerint jelentős befolyással bír a helyi közélet alakításában és irányításában, amit pályázatos sikereivel is magyaráznak. A FIDESZ helyi szervezetében formálisan sosem töltött be vezető szerepet, közéleti vonatkozásban a szervezet újjáépítése után sem hallani róla. Az őt körülölelő félinformációk találgatások és összeesküvés-elméletek melegágyai. Végi Jánost kérdeztem.

 

Had kezdjem azzal, hogy a FIDESZ harkányi szervezetének tagja. Részt vesz vagy részt kíván venni a helyi közéletben?

 

Soha nem tartottam magam politikusnak. A helyi közéletbe csak annyira szeretnék részt venni, amennyire az kívánatos, nincsenek semmilyen nagyravágyó ambícióim, ha erre irányult a kérdés.

 

 

Más lenne a szándéka, ha az újjáépítés során elnöknek választják?

 

Csak a tisztánlátás érdekében. Ez év májusában a helyi FIDESZ csoport tisztújító elnök választására azért került sor, mert Baksai Endre Tamásnak akkor a kormányhivatalnál betöltött tisztsége miatt összeférhetetlenség lépett fel, ezért csak augusztus végéig fennálló megbízatásra szóló elnököt kellett választani. A FIDESZ helyi csoport egy része, akik meghívást kaptak erre a választásra, szavazatukkal hoztak egy döntést, amit én elfogadtam, csupán a lebonyolítás módja volt számomra elfogadhatatlan.

 

Mindezek után úgy éreztem, hogy kellő támogatás hiányában önként lemondok az alelnöki tisztségemről. Utólag is úgy gondolom, hogy ez bölcs döntés volt számomra.

 

 

Az elmúlt héten horvátországi testvérvárosunkban, Crikvenicán tartózkodott Imri Sándor polgármester társaságában, ami kapcsán rengeteg kérdés vetődött fel a lakosság köreiben. Mi volt a látogatásuk célja?

 

Meghívtak, és én örömmel tettem eleget ennek a meghívásnak. Szívesen mentem, hiszen Crikvenica város vezetői közül egyesekkel a mai napig jó baráti kapcsolatot ápolok. Azt, hogy a polgármester társaságában voltam csak azok tartják rendkívülinek, akik szeretnének valamit belemagyarázni a történetbe. A sejtelmes találgatások, ötletelgetések ez már régi ismerős történet.

 

Ezek az emberek igyekeznek maguknak mindenből politikai tőkét kovácsolni. Ilyen dolgokkal nem foglalkozom.

 

 

Kimondható, hogy nincs semmiféle közeledés a jobboldali kormánypárt helyi szervezete vagy képviselői és Imri Sándor polgármester között?

 

Úgy gondolom, hogy a kérdést a jelenlegi helyi Fidesz csoport vezetőinek kellene feltennie. Semmilyen olyan tudomással nem bírok, ami alátámasztaná vagy cáfolná ezt a kérdést.

 

 

Véleménye szerint Harkányban miért nem valósulhatott meg az a modell, hogy egy jó ügy érdekében, a város felemeléséért tenni szándékozók összefognak? Vagy megvalósult?

 

Rendkívül jó a kérdés, amit szerintem akár egész Harkány lakosságának fel kellene tenni, hogy elgondolkodtatásra bírja az itt élő embereket, hogy mennyire kicsi ez a közösség, mennyire közösek a célok és mennyire mélyek az árkok a különböző érdekcsoportok között.