Fontos pontokban változott a KRESZ

Életmód - szerző: KT

Egy sebességhatár, valamint a gyermekszállítás jelzésével ellátott busz mellett elhaladás és a gyermekülések vonatkozásában is módosult a KRESZ. Az új változások nem csak szigort, hanem enyhülést is hoznak, célszerű minél hamarabb megszokni őket.

 

 

Szeptember elsejével egy UE-s változás kapcsán módosult a magyar KRESZ is, Brüsszel ugyanis bevezeti az I-Size, azaz ISOFIX biztonsági rendszerek használatát. Az ilyen gyermekülések gyorsabban és egyszerűbben csatlakoztathatók az autó üléséhez, és kikapcsolt első légzsák mellett, vagy annak hiányában az anyósülésen háttal is beszerelhetőek.

 

Az új rendelet lehetővé teszi, hogy az oktatási intézmények előtti a sebességkorlátozás csak bizonyos napszakra vonatkozzon. Ezesetben a gyermekek jelenlétére figyelmeztető tábla alatt egy kiegészítő tábla jelzi, hogy a 30 kilométeres óránkénti sebesség melyik időszakra értendő.

 

Fontos változás, hogy a gyermekszállító jelzéssel ellátott álló autóbuszok mellett tilos lesz elhaladni, azaz kikerülni őket vagy szemből elmenni mellettük. Ez nem vonatkozik a párhuzamos közlekedésre alkalmas úton le- és felszállást végző gyermekszállító buszokra, ahol egy irányba több sáv is halad. Érdekes kérdés, ha egy pillanatra megállunk és újra elindulunk, az minek számít – az elhaladás feltétele ugyanis a folyamatos menet.