Egészséghétvége a fürdőben

Életmód - szerző: KT

Egészség a testnek és a léleknek címmel egészséghétvégét tart a harkányi fürdő. A szeptember 12-13. között megrendezésre kerülő rendezvények sorozata felméréseket, vizsgálatokat és neves orvosok által tartott előadásokat hoz a fürdővárosba.

 

 

Rosszabb volt az idő mint tavaly, csökkent a strand forgalma, de nem olyan tendenciával, mint az várható lett volna. A gyógyfürdőé viszont nőtt – foglalta össze Kerényi Erika a harkányi fürdő 2014. évi nyári szezonját, majd hozzátette: szeretnénk a gyógyfürdő kapacitását még jobban kihasználni, hiszen a gyógyvíz egész évben lehetőséget ad arra, hogy magas színvonalon vendégeket fogadjunk. Ezért az őszt mindjárt azzal kezdjük, hogy felhívjuk a víz hatásaira a figyelmet – mutatott rá a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgató asszonya az első nagyszabású őszi rendezvényükre.

 

Az első alkalommal megrendezett Egészséghétvége pénteken és szombaton egyaránt egész napos programokat sorakoztat fel, amik között hahota- légző- gerinc- intim- járásegyensúly tornákon túl a legkülönfélébb vízitornák is gazdagítják a programot, ami így csak a fürdő általános szolgáltatásait sorakoztatná fel. Ez azonban most nem így van.

 

A gyógyulni vágyók mellett az érdeklődőkre és a szakemberekre is gondoltak a hétvégén. Legyen szó szűrésekről, mozgás vagy meditációs terápiáról, nőgyógyászati vagy bőrgyógyászati kezelések újdonságairól és lehetőségeiről, vagy gondozzuk csak lelki egészségünket, a reggeltől estig folyamatosan induló előadások mindenkit lekötnek.

 

Számos terápiás módszert ki is lehet próbálni a helyszínen. Méghozzá nem csak olyan, szokványosnak mondható elemeket, mind a vízi torna vagy a táncterápia. Bemutatkozik például a nevetést kiváltó gyakorlatokra épülő, a közérzetet jelentősen javító és ezáltal a betegségek ellen is hatékony hahota jóga és a tibeti eredetű hangtál-terápia. Utóbbi során különböző méretű réztálakat helyeznek a páciens testére, majd egy textillel bevont kalapáccsal finoman megütik őket. A különböző frekvenciájú rezgések segítenek ellazulni, oldják a stresszt és a hatékonyak a szervezetben lévő görcsök, izomfájdalmak ellen is.

 

Természetesen nem hiányozhatnak a szűrővizsgálatok sem: bárki ellenőriztetheti a vérnyomását, a vércukorszintjét, de kikérheti panaszairól bőrgyógyász és reumatológus szakorvosok véleményét is.

 

Az Egészséghétvégét azon túl, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezik, mintának is szánják. Azt szeretném látni, hogy az érdeklődés milyen irányba fog fókuszálni, és azokat be is vezetni a mindennapokba. Ha arra van igény, hogy például beszélgetős életmód-tanácsadás programokon vegyenek részt vagy ha többféle tornát szeretnének a vendégek akkor azok lesznek meghonosítva, ha az érdekesebb terápiák irányába nyitottak, akkor azokat vezetjük be – mondta Kerényi Erika. Az igazgató asszony a rendezvény gyakoriságával kapcsolatban hozzátette: az egészséggel nem csak évente egyszer kell foglalkozni, hanem folyamatosan. Ezért is fontos, hogy a nagy érdeklődést kísérő programok beépüljenek a mindennapokba. Az érdeklődés határozza majd meg, hogy például kéthavonta, félévente vagy évente legyen ilyen hétvége.

 

Az előadásokkal kapcsolatban a külföldi vendégekre is gondoltak: német, angol, olasz és cseh nyelven tolmácsolnak nekik a fürdő dolgozói. Az Egészséghétvégén a fürdőt változatlan árakon látogathatjuk, az előadások, szűrések, vizsgálatok és valamennyi rendezvény is – a szívstressz-mérésen kívül – ingyenesen látogatható.