Az ön grillsütője is veszélyes?

Életmód - szerző: KT

Ki nem találja, most mi vált veszélyforrássá. A lenyelhető gyerekjátékok hivatala újfent megmenti az emberiséget, ugyanis a nyári és az ősz eleji kerti grill-partik időszaka kapcsán, Várfalvi Bálint, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumi mérnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában felhívta a figyelmet az elektromos grillsütők használatainak veszélyeire.

 

 

A grillezett ételek elkészítéséhez a körülményes tűzrakás helyett egyre többen használnak elektromos grillsütőket. Várfalvi Bálint, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumi mérnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen típusú hőkészülékeknél a nem megfelelő kialakítás miatt előfordulhat, hogy a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, így akár égési sérülést is okozhatnak.

 

Az ilyen készülékek földelt kialakításúak, azonban ha a földelés felé nem elég kicsi az ellenállásuk, akkor egy esetleges meghibásodás esetén tüzet és áramütést okozhatnak. A földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie.

 

Áramütés-veszélyes az is, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, könnyen eltávolítható. Szintén áramütés-veszélyes, ha egy készülék burkolata nem elég szilárd, és betörve hálózati feszültségű részek érinthetők meg. Ez például szendvicssütőknél, kontaktgrilleknél fordul elő.

 

Várfalvi Bálint hozzátette: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság különböző témavizsgálatokat végez, ennek keretében az adott termékkörbe tartozó fogyasztási cikkeket vizsgálja. A gyanús készülékeket a felügyelők laborvizsgálatra küldik, ahol bevizsgálják őket, és ha nem biztonságosak, a hatóság elrendeli a termék forgalomból történő kivonását és visszahívását.