Rakétaválság, Greenpace, Colin McRae és Agatha Christie

Gyorshír - szerző: KT

Avagy mindent a mai napról. Kivel született egy napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő enikőket és Melittákat. Az Enikõ nevet Vörösmarty alkotta meg az ősi Enech névbõl, jelentése szarvastehén. Melitta görög eredetű, jelentése méh, szorgalmas.

 

Szeptember 15-én történt: 1540-ben megtartották az utolsó királyi temetést Székesfehérváron. 1916-ban először vetettek be csatában tankot. 1928-ban Alexander Fleming felfedezte a penicillin antibiotikus hatását. 1962–ben a Poltava nevű szovjet hajó megérkezik Kuba partjaihoz, megkezdődik a kubai rakétaválság. 1971–ben megalapítják a Greenpeace-t. 1890–ben e napon született Agatha Christie angol krimiíró, 1941–ben Albert Flórián válogatott labdarúgó, az egyetlen magyar Aranylabdás. 2007–ben meghalt Colin McRae skót raliversenyző.

 

Ma van a mozdonyvezetők napja.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 18 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1973-ban mérték Borsodnádasdon, ahol -0,1 C° volt. A legmelegebbet, 35,8 C°-ot Kalocsán regisztrálták 1905-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Alma gyógyszertár (Siklós, Harkányi út 55. (Tesco) tel.: 72/579-114).

 

És azt tudta, hogy a jó minőségű, tömény mézben nem tudnak szaporodni a mikroorganizmusok, így az nem romlik meg, csak az idő múlásával bekristályosodik? Így elvileg a több ezer éves méz is fogyasztható.