Felrobbant egy petárdagyár, cirkusz a klíma miatt

Nagyvilág - szerző: KT

Avagy néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: klímacirkusz van sztárokkal, bombáznak az amcsik és menekültáradat lepi el Törökországot. Levegőbe repült egy kínai kínai petárdagyár is.

 

 

Szíria: Amerika elkezdte az Iszlám Állam állásainak bombázása Szíriában is. Az amerikaiak és a franciák eddig csak Irakban lőtték a levegőből a terrorszervezetet, de Barack Obama nemrég fenntartotta a jogot, hogy a polgárháborúba süllyedt Szíriában is támadjon, amit éjjel meg is kezdtek. Az amerikai védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy vadászgépek, bombázók és Tomahawk robotrepülők lövik a két közel-keleti országban komoly területet foglaló szunnita terrorszervezet állásait.

 

Amerika: Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkárjának beszédével kezdődött a New York-i klímacsúcs. A 125 résztvevő ország a klímaváltozás elleni összefogást igyekeszik a gyakorlatra lefordítani. A légkört leginkább szennyező Kína és India nem képviselteti magát. A napokban az Apple, az Ikea és az olajtermelésből élő Rockefeller család is környezetbarát intézkedéseket jelentett be. A cirkusz része, hogy a találkozón világsztárok is felszólalnak.

 

Törökország: több mint százezer menekült érkezett a napokban Szíriából Törökországba. Az Iszlám Állam fegyveresei a múlt héten több falut elfoglaltak Szíria északkeleti részén, így az ott lakóknak nem volt más lehetőségük, mint a szomszédos országba menekülni.

 

Kína: tegnap felrobbant egy tűzijáték gyár, legalább 13 ember meghalt 33 megsérült. Két dolgozót nem találnak, hárman sértetlenek maradtak. A gyár szinte teljesen megsemmisült, az udvarban parkoló autók kiégtek, környékét törmelék borította be, néhány szomszédos épület összeomlott, a távolabbi házak ablakai betörtek. A területet lezárták.