Első színház a Broadway-n, megjön Gömbös

Gyorshír - szerző: KT

Avagy mindent a mai napról. Kivel született egy napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Mihályokat. A héber név jelentése Istenhez hasonló.

 

Szeptember 29-én e napon történt: 1902–ben David Belasco megalapítja az első színházat a Broadway-n. 1932–ben Horthy Miklós kormányzó kinevezi miniszterelnökké Gömbös Gyulát. 1954–ben aláírják a CERN (a részecskefizikai kutatások európai szervezetének) alapító okiratát. 1936–ban e napon született Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök,1969–ben Erika Eleniak amerikai színésznő. 1902–ben meghalt Émile Zola francia író, 2010-ben Tony Curtis magyar származású amerikai színész.

 

Ma van a néphagyomány szerint a pásztorok elszegődtetésének napja és a kukoricatörés kezdete. Úgy tartják: ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.

 

Várható időjárás térségünkben: napos, 22 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1977-ben mérték Borsodnádasdon, ahol -5,5 C° volt. A legmelegebbet, 30,9 C°-ot Szegeden regisztrálták 1932-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudta, hogy egy felnőtt emberi testben lévő vénákat, artériákat és kapillárisokat, ha egymás után helyeznénk, közel négyszer érné körül a Földet?