Buszbaleset, gátépítés, csapaterős elfogás Drávaszabolcsnál

Baranya - szerző: KT

Vízből és nehezen elérhető területről való mentés, buszbaleset, nyúlgát építése és buzgár elleni védekezés mellett határsértő elfogása is szerepelt az események között. Hétvégén Drávaszabolcs mellett rendezték meg a járási mentőszervezetek minősítő gyakorlatát.

 

 

Mácsai Antal ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (BM OKF) igazgatója a szombaton elmondta: az árvízhelyzet előtt megtervezett gyakorlat kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a katasztrófavédelem új rendszerében kiemelt jelentőséget és teret kaptak az önkéntes szervezetek. Ennek létjogosultságát a múlt évben a Dunán, idén pedig a Dráván is bizonyították az együttműködő csapatok. Ebben az évben a járási mentőszervezetek alakítására fektettek nagy hangsúlyt, de elkezdték már a települési szervezetek létrehozását is.

 

Horváth Zoltán kormánymegbízott kiemelte: a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnökeként megköszöni az elmúlt hetekben valamennyi, a Dráván dolgozó, védelmi igazgatásban részt vevő szervnek a magas színvonalú szakmai munkát. Hozzátette: nagyon fontos volt a helyi önkéntesek és az önkormányzat segítsége, akik nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres a védekezés. Baranya megyében már fel kell készülni arra is, hogy a Duna mellett már a Dráván is szükség van ilyen beavatkozásokra, amit a mai gyakorlat is segít – zárta szavait az elnök.

 

Az önkéntes szervezetek tagjai a felkészítést követően egy minősítő gyakorlaton esnek át, ahol számot adnak tudásukról. Magyarországon hét minősítés szerezhető meg, a hétvégi gyakorlat és vizsga ezek közül a vízügyi kárelhárítás témakörét ölelte át egy védelmi-igazgatási gyakorlat kíséretében.

 

A gyakorlaton 10 járási önkéntes mentőcsoport mellett egy települési önkéntes mentőcsoport és két speciális mentőegyesület összesen 480 fővel vett részt, köztük a Misina Mentőcsoport is. A szakmai hátteret emellett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (BMKI) hivatásos állománya, a Rendőrség, Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Baranya Megyei Vöröskereszt adta.

 

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.741618602540419.1073741965.164279543607664&type=3″]