Lehetőségek köszvényes megbetegedésben

Életmód - szerző: KT

„Királyok betegsége-betegségek királya”. Amíg a nyugati társadalmakban évszázadok óta ismerték a köszvényt, mely a jólétben élő gazdagok betegsége volt, addig Ázsiában, Afrikában a nyugati típusú táplálkozás elterjedéséig ismeretlen volt. A betegség elfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett megduplázódott, a civilizációs ártalmak elterjedésével.

 

A köszvény olyan anyagcsere megbetegedés melynek következtében húgysav halmozódik fel a szervezetben. A vérben megemelkedik a húgysav színt és elsősorban az ízületekben de más szövetekben is MNU (mononátrium urát) kristályok aljában lerakódik. Típusos esetben jellemző a rohamokban jelentkező gyulladás és fájdalom. A különböző okokból létrejött magas se húgysav színt nem minden esetben vezet köszvényhez de az emelkedett húgysav concentracio hajlamosító tényező az MNU kristályok ízületekben való lerakódására.

 

Elsődleges köszvényről  beszélünk ha magas se húgysav színt örökletes anyagcsere zavar következménye.

 

Másodlagos köszvényben más módon létrejövő magas húgysav színt felelős a betegség kialakulásáért.( fokozott sejt szétesés vagy csökkent kiválasztás)

 

A köszvény főként kövér középkorú férfiak megbetegedése de változókor után nőknél is gyakoribb.

 

A betegség jellemző megjelenési formája a köszvényes roham. Jellemző a hirtelen kezdet, a fájdalom típusosan éjszaka ágy melegben jelentkezik. Elsősorban a gyulladás a láb öregujján fejlődik ki, de gyakori a bokák, térdek, kéz kisízületek és a könyök ízületeiben is. A kristályok ezen távoli ízületekben rakódnak le ,mert alacsonyabb hőfokon könnyebben kristályosodnak. Az ízület megduzzad, felette bőrpír jelentkezik, fájdalmas mozgás korlátozottság jellemzi. Az ízületi gyulladáshoz általános tünetek (magas láz, hidegrázás, rossz közérzet) társulhat. A rohamot kiválthatja nagy mennyiségű alkohol vagy fehérjében dús étel fogyasztása, nagy lelki megterhelés, lelki trauma stressz. Egy-egy roham nyomtalanul elmúlhat, de ha többször ismétlődik maradandó károsodást okozhat.

 

Súlyos idült köszvény esetén gyakori az ízületek deformálódása. A folyamatosan lerakódó kristályok károsítva az ízületeket és az inakat  mozgáskorlátozottságot okoznak.

 

A beteg a hirtelen jelentkező igen nagy fájdalom miatt keresi fel az orvost, a fizikális vizsgálat (meleg, duzzadt, fájdalmas ízület) valamint a beteg kikérdezése (a fájdalmat megelőzően nagy mennyiségű étel illetve ital fogyasztás) felveti a köszvény diagnózisát amelyet a vérvétel során kapott laboratóriumi eredmények (acut gyulladás szakában a gyulladásos paraméterek és a se húgysav színt  megemelkednek) valószínűsítik a diagnózist, ritkán normális se húgysav színt mellett is fennáll a betegség. Az ízületi folyadékból vett mintában a kialakult tű alakú MNU kristályok mikroszkópos kimutatása egyértelművé teszi a diagnózist. Radiológiai vizsgálat előre haladottabb  stádiumban ad értékelhető jelet.

 

A kezelés során elsődleges cél a fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése. Ennek hagyományos gyógyszere az őszi kikerics alkaloidja, kolhicin adása a roham megszűnéséig. Mellékhatás illetve intolarencia esetén nem steriod gyulladás csökkentőket adunk. Rossz vese functiós vagy idős betegeknél ,ha az előbbiek valamilyen ok miatt nem adhatók steroid adása javasolt szájon át vagy az érintett ízületbe adva. A továbbiakban a fájdalom és gyulladás megszűntével fő cél a roham visszatértének megakadályozása .Ehhez sokszor elegendő a beteg felvilágosítása, oktatása bő folyadék fogyasztás, alkoholos italok kerülése, kevesebb fehérje fogyasztás, testsúly csökkentés, vitaminban gazdag ,energia szegény ételek, fructóz mentes italok előtérbe helyezése.

 

Legtöbbször ezen terápiák mellett a húgysav színt is normalizálódik, a beteg tünet mentessé válik. Amennyiben a javasolt életmód változás ellenére a húgysav színt emelkedik és panaszok is jelentkeznek fenntartó gyógyszeres kezelés javasolt, melynek célja a 360 umol/l körüli érték elérése és megtartása.

 

Gyakorlatban elsősorban a húgysav termelését csökkentő gyógyszerek javasoltak, szoros orvosi ellenőrzés mellett.

 

Az életmód változtatás a prevencio mellett a gyógytorna és fizioth.-hasonlóan más mozgásszervi kórképekhez-kiemelten fontos a köszvényben is.

 

Fő szempontok a köszvényesek diétájában

1. Magas purin tartalmú élelmiszerek kerülése.

2. Bőséges folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter).

3. Helyezzék előtérbe a gyümölcs- és zöldségfogyasztását.

4. Az alkohol fogyasztását mellőzni kell!

5. Erős fűszerek és sózás kerülése!

6. A megcélzott testsúlynak megfelelő energia bevitelre figyeljenek!

 

 

A beteg a kezelőorvos,  speciálisan képzett szakdolgozók, nővér dietetikus, gyógytornász együtt működése szükséges a köszvényes beteg élet minőségének javulásához.

 

Készült a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. által

a TÁMOP -6.1.2. -11/3-2012-0052

Tenkes Egészségkert projekt keretében