Sokat spórolhat a hűtővel is

Életmód - szerző: KT

Tudta, hogy a hűtőszekrénye az energiafogyasztás mintegy negyedét adja? Éppen ezért nem mindegy, mire és hogy használja, milyet vásárol. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot mutatunk be, amit vásárlás előtt vagy a meglévő üzemeltetésével is érdemes betartani.

 

 

Mire ügyeljen a vásárlásnál?

 

Elsődlegesek persze a család vásárlási és étkezési szokásai, a rendelkezésre álló hely és a pénztárca vastagsága. Utóbbi miatt mindenképpen vizsgálja meg a készülékek energiafogyasztását. Az A++ energiaosztályú modellek mintegy 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az A osztályú társaik.

 

A funkciók

 

Aa FreshFrostFree modellekben optimális a páratartalom, így az élelmiszerek akár háromszor hosszabb ideig frissek maradnak, akárcsak a frissen tartó rekeszekben. A SpacePlus modellek sztenderd külső méret mellett 5–15 százalékkal nagyobb belső térrel rendelkeznek. Hagyjon minimum 5–10 centiméter helyet a készülék megfelelő szellőzéséhez.

 

Spóroljon az árammal!

 

A hűtőtérben nem célszerű +5 fok alatti hőmérsékletet beállítani, a fagyasztótérben elég –18 fokot. Átlagosan elmondható, hogy egyetlen fokkal alacsonyabb hőmérséklet is 5-8 százalékkal megnöveli az energiafogyasztást. Ne tegyen meleg ételt sem a hűtőbe, sem a fagyasztóba. Kifejezetten hasznos a fagyasztott ételeket a hűtőtérben felolvasztani, hiszen ezzel extra hideghez juttathatja a hűtőt.

 

Az ételek tárolása

 

A legbiztosabb módja a szagok elkerülésének, ha minden megkezdett ételt becsomagol (folpack, alufólia, zárható tárolóedény). Az új modellekben már hatékony szagszűrők, úgynevezett TasteGuard van, amelyek megakadályozza a szagok áramlását. Régebbi típusú hűtőbe tehet hűtőszagtalanítót.

 

Intenzív hűtés, gyorsfagyasztás

 

Nagybevásárlás után érdemes bekapcsolni az intenzív hűtés funkciót, ezzel néhány órára a levegő a hűtőtérben az átlagos hőmérsékletnél néhány fokkal hidegebb lesz. Hasonló okok miatt hasznos a gyorsfagyasztó funkció. Az idő döntő fontosságú az ételek fagyasztásakor: minél gyorsabban fagy meg az étel, annál jobban megőrzi minőségét, így amikor majd kiolvasztja, ugyanolyan friss és ízletes marad.

 

Jégkészítő és vízadagoló

 

A jégkészítővel és vízadagolóval felszerelt készülékeket rá kell kötni a vízhálózatra, amit célszerű szakemberrel végeztetni. Komolyabb modelleknél a jégkészítőn túl vízadagolót is találhat, ilyenkor általában egy külön szűrőbetét gondoskodik a csapvíz megtisztításáról. Cseréjére az elektronika figyelmeztet. A jégkészítő meglehetősen komplex, amely bár külön karbantartást nem igényel, bonyolultsága miatt hosszabb távon magasabb szervizköltségeket okozhat.

 

Tisztítás

 

Havonta egyszer át kell törölni kívül-belül a hűtőt és a tömítőprofilt az ajtón, hogy jól szigeteljen, és hogy a nedvességelvezető lefolyó nehogy elduguljon. Ha az olvadékvíz nem tud a belső térből eltávozni, rövid időn belül rozsdásodást okoz. A friss gyümölcsök és zöldségek, készételek és italok is hamarabb lesznek penészesek, ha a hűtő nincs rendszeresen takarítva.