Európa az ebolapánik szélén áll

Nagyvilág - szerző: KT

Macedóniában belső vérzések és magas láz mellett meghalt egy brit férfi, a hotelt lezárták. Szerbiában több mint 700 embert tartanak megfigyelés alatt, az első Európában megbetegedett állapota romlott, a csehek is megfigyelnek beteget. Angliában szűrik a beutazókat.

 

 

A hatóságok karantén alá helyezték azt a macedóniai szállodát, ahol egy brit férfi halt meg belső vérzéssel és lázzal, ami az ebola tünete. Az ott tartózkodó másik britet és a személyzet tagjait nem engedik ki, a másik brit állampolgár is a betegség tüneteit mutatta. Az elhunyt október 2-án érkezett Szkopjéba, mintáját Németországba küldték kivizsgálásra. Vélhetően a haláleset miatt Szerbiában elrendelték 708 személy egészségügyi megfigyelését.

 

Csehországban ebola gyanúja merült fel egy 56 éves férfinál, aki nem egészen egy hónapja érkezett haza Libériából, bár a lázon kívül a betegség más tünetét nem mutatja – számolt be Vladimir Valenta egészségügyi főfelügyelő. A cseh férfit megfigyelésre kórházba szállították.

 

Spanyolországban rosszabbodott az állapota a 44 éves ápolónőnek, az első európainak, aki Európában fertőződött meg. Teresa Romero egy libériából betegen karanténba hazaszállított paptól kapta el a betegséget, utólagos bevallása szerint az óvintézkedések megsértése miatt. Madridban további hét személyt karanténba helyeztek, akik közül hármat már el is engedtek.

 

Nagy-Britanniában a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket komoly szűrésnek vetik alá. Az ebola terjedését megakadályozó intézkedéssel kapcsolatban a brit egészségügyi minisztériumnak néhány napja még más volt az álláspontja.