Most öt évre választunk

Helyi - szerző: GR

A mai nappal az önkormányzati és a nemzetiségi választással véget ér a választások éve Magyarországon. Az urnák már 6-óra óta nyitva várják 3.177 település 10.351 szavazókörében azt a 8 millió 170 ezer választópolgárt, aki dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Ugyancsak ma voksol közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi referendumon. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hét órától a legfrissebb aktualitásokkal jelentkezünk.

 

Hány évre választjuk meg most a helyi önkormányzati képviselőket és a polgármestereket?

Mostantól öt évre.

 

Ki szavazhat?

Akinek állandó lakcíme van az adott településen vagy kerületben.

 

Külföldiek szavazhatnak?

Az uniós országok állampolgárai igen, ha van magyarországi lakcímük. A magyar állampolgárság nem feltétel.

 

Meddig vannak nyitva a szavazóhelyiségek?

Szavazni este 7 óráig lehet.

 

Mi kell a hozzá? Mit vigyek magammal?

A szavazáshoz a személyazonosságot igazolására szolgáló személyi igazolvány, útlevél vagy a jogosítvány kell. Akkor szavazhatunk, az adott szavazókörben, ha a nevünk szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben. Azt, hogy melyik szavazókörhöz tartozunk itt tudjuk ellenőrizni. Harkányban négy szavazókör van:

 

– Széchenyi tér 19, a terehegyi faluház,

– Táncsics Mihály utca 30, Ö.N.O.

– Kossuth Lajos utca 2, a művelődési ház,

– Ady Endre utca 18, a volt rendőrségi épület.

 

Harkányban hány képviselőjelöltet lehet választani?

A képviselők közül hatot lehet választani. Érvényesen ennél kevesebb is ikszelhető. Abban az esetben ha többet jelöltünk akkor az rontott szavazatnak számít.

 

Milyen részvétel arány kell az érvényességhez?

Nincs érvényességi küszöb. Ha egy kis faluban csak egyetlen ember megy el szavazni, akkor az lesz a polgármester, akire ő szavazott.

 

Hány szavazólapot kapunk?

Településünkön hármat: egy polgármesteri, egy képviselői és egy megyei közgyűlési lapot.

 

Hogyan választjuk a megyei közgyűlést?

Listás szavazás formájában. Annak a pártnak a listáját kell beikszelni, amelyet támogatunk. A megyei listáknál van bejutási küszöb. A parlamenti választáshoz hasonlóan a bejutási küszöb az egyedül induló jelölőszervetek esetében 5 százalék, két jelölőszervezet közös indulása esetén 10 százalék, kettőnél több jelölőszervezet közös indulása esetén 15 százalék.