Bosznia is választ

Nagyvilág - szerző: KT

Magasabb a részvételi arány a bosznia-hercegovinai általános választásokon, mint négy évvel ezelőtt. Vasárnap 11 óráig a választásra jogosultak 14,22 százaléka adta le voksát – közölte a szarajevói központi választási bizottság az MTI-vel.

 

 

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor megnyíltak, több helyen voltak azonban csúszások a választási bizottság tagjainak késése, a helyiségek átrendezése vagy áramkimaradás miatt. A rendőrségnek két esetben kellett beavatkoznia, az egyik szavazóhelyiségben két párt megfigyelője verekedett össze, egy másik helyen pedig egy szavazó zavarta meg a voksolás menetét.

 

A 3 millió 278 ezer 908 szavazásra jogosult bosznia-hercegovinai állampolgár 19 óráig adhatja le voksát ötven párt, 24 koalíció és 24 független jelölt valamelyikére Bosznia-Hercegovina 5392 szavazóhelyén és öt diplomáciai külképviseleten. Az 518 helyért 7748 jelölt verseng, 42 százalékuk nő. A választópolgárok döntésétől függ, mely pártok irányítják majd az országot a következő négy évben és kikre hárul a problémák – például a 44 százalékos munkanélküliség – megoldása.

 

Bosznia-Hercegovina jelenlegi formájában 1995-ben jött létre. A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében az országot két entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A bosnyák-horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll. A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is. Vasárnap ezek minden szintjén választást tartanak.

 

A voksolás előzetes eredményei éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig harminc napon belül közlik.