Újabb ebolás megbetegedés Texasban

Nagyvilág - szerző: KT

Újabb ebolás esetet jelentettek Texas államban, ahol az Ebola-fertőzésben meghalt libériai férfi egyik ápolónőjén elvégzett előzetes vizsgálat lett pozitív a hatóságok vasárnapi tájékoztatása szerint – jelenti Pogár Demeter, az MTI tudósítója.

 

 

Megerősítés céljából az atlantai járványügyi hatóság (CDC) újabb vizsgálatot végez.

 

A dallasi presbiteriánus kórházban dolgozó, meg nem nevezett ápolónőnél, aki több alkalommal is huzamosabb időt töltött el az elkülönítőben a betegségbe belehalt Thomas Eric Duncan libériai állampolgárral, pénteken lépett fel nem túl magas láz. A új feltételezett beteget ezért elkülönítették.

 

Az ápolónő viselt ugyan egészségügyi felszerelést, de szakértők szerint megsértette a biztonsági előírásokat. A mulasztás körülményeinek feltárására irányuló vizsgálat elsősorban a Duncanen alkalmazott vese-dialízis és légúti intubálás különösen fertőzésveszélyes területére összpontosít.

 

A Fehér Ház vasárnap közleményt adott ki, amely szerint Barack Obama elnök elvárja, hogy a szövetségi hatóságok pótlólagos intézkedések bevezetésével biztosítsák az egészségügyi rendszerben a biztonsági előírások betartását.

 

Az új feltételezett beteg állapota stabil. A megelőzés érdekében elkülönítőben helyeztek el egy, az ápolónővel közeli kapcsolatban álló személyt. A dallasi tűzoltóság veszélyes anyagok kezelésére szakosított egysége fertőtlenítette a beteg autóját, lakóházának közös helyiségeit és megkezdte lakásának kezelését is.

 

A texasi egészségügyi szolgálat biztosa elmondta, számítottak arra, hogy lehet újabb megbetegedés. David Lakey hozzátette, bővítik a betegséggel foglalkozó dallasi csoportot, és rendkívüli alapossággal igyekeznek majd gátat szabni a vírus további terjedésének. Thomas Frieden, a CDC igazgatója szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező napokban további ebolás betegeket fognak találni.

 

Duncan, akit a mostani járvány során az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizáltak Ebolával, szerdán halt meg Dallasban. Az amerikai hatóságok eddig összesen 48 személyt figyeltek meg, akik érintkezésbe kerültek vele, de a szűrés mostantól kiterjed az egészségügyi dolgozókra is.

 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az idei, Nyugat-Afrikában kitört járvány során több mint 8300-an kapták el a kórt, s több mint 4 ezren haltak már bele. Az eddig megfertőződött 416 egészségügyi alkalmazott közül 233-an nem élték túl a betegséget.