Putyin a baráti Szerbiából üzent Európának

Nagyvilág - szerző: KT

Harminc éve nem volt olyan, hogy az orosz elnök Belgrádba látogasson. A szerb főváros hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre érkezett Putyin. A szerbek egyértelmű jelzést adtak az orosz barátságukra  a nemzeti ünnepüket hozták négy nappal előre.

 

 

A szerbek ezen a napon azt ünnepelték, hogy 1944. október 20-án a 11 napig tartó véres harcok után a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a Vörös Hadsereg átvette az ellenőrzést az addig német megszállás alatt álló jugoszláv főváros felett.

 

Déli szomszédaink állásfoglalását orosz kérdésben mi sem jelzi jobban, mint hogy a huszadikán esedékes nemzeti ünnepüket négy nappal előrehozták, hogy Putyin útba tudja ejteni olaszországi útja során. Az orosz elnök pénteken ugyanis már Milánóban, az Ázsia-Európa Találkozón vesz részt, ahol egyebek mellett az ukrán konfliktus rendezése céljából tárgyal Petro Porosenko ukrán elnökkel. Belgrádban csütörtökön összesen hét szerb-orosz egyezményt írtak alá.

 

Vlagyimir Putyin tárgyalt Alekszandar Vucsics szerb kormányfővel, majd az ezt követő sajtótájékoztatón üzent Európának is. Amennyiben Ukrajna megcsapolná a tranzitvezetéket – ahogyan 2008-ban tette – Oroszország annyival csökkenti majd az Európába szállított gáz mennyiségét, amennyit az ukránok elvesznek belőle. De remélem erre nem kerül sor. Oroszország mindig megbízható partner volt, és megvannak a kellő tartalékok, hogy partnerei igényeit kielégítse – mondta.