Még egyszer a szén-monoxidról

Életmód - szerző: KT

A napokban beszámoltunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatásáról, miszerint tíz megvizsgált szén-monoxid érzékelőből kilenc nem működött megfelelően. Tudta, hogy CO jelző riasztására vonultak a tűzoltók péntek éjjel a víkendtelepre?

 

 

A korábbi intelmeken túl fontos, hogy megfelelő helyről beszerzett és megfelelően felszerelt készüléket használjunk. Mindenképpen tanácsos inkább szaküzletben, tehát tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni ilyen jellegű terméket. Egyrészt itt a fogyasztó közvetlenül megtekintheti a mintadarabokat kézbe veheti, megvizsgálhatja, illetve azoknak a működését az eladóval is megbeszélheti amellett, hogy tanácsot is kérhet, de az úgynevezett próbagombot is megnyomhatja.

 

Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy ezen el kell helyezni egy tesztgombot, egy próbagombot, ezzel lehet megbizonyosodni arról, hogy a készülék egyáltalán működik-e. Olyan terméket vásároljunk, amihez részletes, magyar nyelvű leírást és használati utasítást ad a gyártó vagy forgalmazó.

 

Tanácsos, hogy ezeknek a készülékeknek a felszerelését – annak ellenére, hogy általában tényleg részletesen leírják, hogy milyen magasságba kell ezeket elhelyezni – egy szakember segítségével végezzük el. Mivel a szénmonoxid fajsúlya közel azonos a levegőével, így azzal kiválóan keveredik, kitüntetett mozgási iránya nincs, a légáramlatok határozzák meg terjedési irányát. Célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség irányában, 1,5 -2 méter magasságban, a sarkoktól legalább 30 centiméter távolságban.

 

Minden érzékelőre megadják annak várható élettartamát. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amely ezt az élettartamot meghaladta! A berendezések között jelentős különbségek is vannak, célszerű a drágábbat megvenni. A legtöbb készülék jelzi az elem merülését, a drágábbak pedig pedig rendszeresen – persze csöndben – öntesztet is végeznek. Az igazán profik a légszennyezettséget számokban mutatják. Ha tehetjük, mindenképpen vizsgáljuk meg azt is, hogy lehetséges-e meglévő riasztórendszerünk képességeit gáz- és füstérzékelővel is bővíteni!

 

Legfőként pedig vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid jelző riasztása esetén azonnal menjünk a szabadba, szellőztessünk alaposan! Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad!