Tudatos felkészülésre figyelmeztetnek

Életmód - szerző: KT

Közeleg a tél és a fagyok, így a már elfeledett csúszós utak és a lefagyott szélvédők időszaka is visszatér. A megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott balesetveszéllyel kell számolni a közlekedőknek – figyelmeztet a Rendőrség.

 

 

Az őszi időszakban rövidülnek a nappalok, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is nehezíti a közlekedést. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre.

 

Az őszi és a téli hónapokban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai főként a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot.  Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

 

Ebben az időszakban általában a menetidő is nő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe hozzák magukat, családtagjaikat, valamint más közlekedők testi épségét és életét. A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, valamint mások értékeire, mint ahogy azt másoktól elvárják.

 

Az őszi-téli átállás során fontos:

 

  • a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése
  • a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő használata
  • nagyobb követési távolságot tartva, lassabban vezetni
  • utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett és a célállomás szerinti országban vezettek-e be az időjárási körülmények miatt valamilyen korlátozást, például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatát
  • a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni vezetéstechnikai pályákon
  • a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván
  • huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is
  • érdemes tájékozódni az Útinformnál az út – és időjárási viszonyokról, hiszen adott esetben biztonságosabb, ha nem személygépkocsival indulunk útnak.