Az állam vasárnap bezáratnák a boltokat

Belföldi hírek - szerző: KT

Több forrás is taglalja azt a törvényjavaslatot, ami a jövő héten kerül a kabinet elé és a multik vasárnapi nyitva tartását is érinti. A módosítás a 400 négyzetméternél nagyobb területű üzleteket veszi célba  és jövő év márciusától élne.

 

 

A KDNP korábbi javaslatának újra napirendre tűzéséről van szó, miszerint néhány kivétellel elrendelnék a bevásárlóközpontok illetve a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek vasárnapi zárva tartását. A korlátozás nem terjedne ki a benzinkutakra, a nemzeti dohányboltokra. Szintén mentesülne a korlátozás alól a gyógyszertárak, újság- és virágárusok köre.

 

A törvény kapcsán fontos szerepet játszik az is, hogy egy adott egység turisztikai jelentőséggel bír-e. Szintén tekintetbe veszik, hogy a kisebb családi vállalkozásokat ne érintse a szabályozás, ahol a kereskedelmi tevékenységet a család tagjai vagy segítői végzik.

 

Az éjszakai nyitva tartással bíró üzletek esetében az önkormányzatok dönthetnének a vasárnapi illetve munkaszüneti napokon való üzemelésről. A módosító javaslat nem érinti a vendéglátóhelyeket és a pályaudvarok üzleteit.