Halloween, távírókábel és Bud Spencer

Gyorshír - szerző: KT

Avagy mindent a mai napról. Mi történt a születésnapján? Kivel született egy napon? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Farkasokat. A név magyar eredetű.

 

Október 31-én e napon történt: 1517–ben Martin Luther King Wittenbergben kihirdeti a búcsúcédulával kapcsolatos visszaélésekkel szemben írott 95 tételét. 1902–ben befejeződik az első távírókábel lefektetése a Csendes-óceánon keresztül. 1918–ban Budapesten kitör az őszirózsás forradalom, Károlyi Mihály kormányt alakít. Tisza István miniszterelnököt lakásában magyar katonák agyonlövik. 1952-ben az első hidrogénbomba felrobbantása a Marshall-szigeteken. 1992–ben a római katolikus egyház 359 év után rehabilitálja Galileo Galileit. 1929–ben e napon született Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli.

 

Ma van a reformáció emléknapja és a takarékossági világnap, valamint az angolszász országokban ezen a napon ünneplik a halloweent.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 10 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1920-ban mérték Túrkevén, ahol -16,8 C° volt. A legmelegebbet, 26,1 C°-ot Pakson és Tatán regisztrálták 2001-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudta, hogy A halloween eredete egy ősi, pogány kelta ünnepre a Samhain-re vagyis Újévre vezethető vissza? Hitük szerint ezen az éjszakán az előző évben meghaltak lelkei hazalátogatnak.