Ezért felejtjük el a neveket

Életmód - szerző: HH

Egy bemutatkozás során kétszer annyi újdonsült ismerősünk foglalkozására vagy hobbijára emlékszünk, mint nevére – derül ki egy kutatásból. Egy másik arra mutat rá, hogy ez miért van így, megnyugtatva: nincs ezzel semmi gond.

 

 

Bemutatkozás után a foglalkozás és a kedvenc időtöltés 60 százalékban rögzül, míg a vezeték- és keresztnév csak 30 százalékban – derül ki a PsyBlog gyűjtésből. Tény, hogy a könnyen megjegyezhető ismeretek azok, amiket kötni tudunk valamihez, viszont a nevek nem ilyenek – mutat rá egy kutatás. Neveinkre semmi sem utal, véletlenszerűek. Könnyebb dolgunk van a vezetéknév memorizálásával, ha például Szabónak hívnak egy szabót, de a Gábor könnyen feledésbe merülhet, mert semmit sem jelent számunkra és semmivel sem utal viselőjének egyetlen tulajdonságára sem.

 

Már kissé közhellyé vált a megannyi ismerősünk sajátjaként eladott sztorija, amit valójában egy ismert humoristánk adott néhány éve közre: mindenkinek úgy mutatkozik be, ahogy ő is tette, így a diskurzus elején már amikor megszólítja az tudja, hogy hívják az illetőt.