Tucatnyi munkahelyet teremt a tésztaüzem

Baranya - szerző: KT

Tucatnyi embernek biztosít munkalehetőséget a napokban átadott tésztaüzem Komlón. Az önkormányzati forrásból, a Start munkaprogram keretében felépített gyár egyelőre a helyi közétkeztetés igényeit elégíti ki, de napirenden van a további bővítés is.

 

 

Augusztus közepén kezdődtek a kivitelezési munkák és a napokban már át is adták a komlói tésztagyárat. A város legújabb üzemét az önkormányzat beruházásában, a Start közmunkaprogramban foglalkoztatott szakemberek segítségével újították fel és tették használhatóvá. Az épület hivatalos átadását követően a hét végéig beszerelik a szükséges gépsorokat és a jövő héttől el is indulhat a várhatóan két hétig tartó próbaüzem. Az éles termelés teljes kapacitással pedig a jelenlegi tervek szerint december elején kezdődhet el.

 

Az üzem a jövő héttől kezdve 15 embernek ad munkát, valamennyien komlói közfoglalkoztatottak. A gyártósorok egyelőre napi 60 kg tésztát tudnak készíteni. Ezt a mennyiséget a helyi közétkeztetésben, az óvodák, iskolák, egészségügyi és szociális intézmények konyháján fogják felhasználni. A hosszú távú tervek között azonban szerepel a termelés bővítése és a piaci értékesítés, ami természetesen további munkahelyeket is fog jelenteni.

 

Az üzem átadásán Polics József polgármester arról beszélt, a tésztagyár újabb mérföldköve lehet az országosan is elismert, értékteremtő komlói közmunkaprogramnak. A polgármester úgy fogalmazott: tizenöt ember kap lehetőséget, hogy hasznos és értékes munkát végezzen, ezzel együtt tizenöt családnak teremtünk biztos megélhetést. Ráadásul a város is jól jár, hiszen olcsóbban tudjuk ellátni alapanyaggal a közétkeztetést. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy felelős és takarékos gazdálkodásunknak köszönhetően az önkormányzat költségvetéséből is tudtuk előteremteni a pénzt az üzemre, nem szorultunk külső forrásokra.