Spar: leállnak a beruházások és elbocsátások jönnek

Gazdaság - szerző: HH

A kormány ma előterjesztett törvényjavaslatára a Spar beruházásainak leállításával és elbocsátásokkal felel. Az áruház élelmiszerlánc-felügyeleti díja eddig 320 millió volt, a módosítás értelmében jövőre 9 milliárd lesz. A közúthasználati díj és a reklámadó is érzékenyen érinti.

 

 

Újragondolja cégstruktúráját a Spar. Erwin Schmuck, a mindössze tíz osztrák cég tulajdonában lévő áruházlánc magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta: nem kívánnak kivonulni, számukra fontos Magyarország. Az elmúlt évben közel 14 ezer magyarnak munkát adó vállalat az ötödik legnagyobb foglalkoztató hazánkban, és 26 milliárd forint adót fizettek.

 

A lánc növelni kívánta magyar beruházásait, azonban munkahelyteremtés helyett elbocsátásokra kényszerül. Rudolf Staudinger, a Spar felügyelőbizottságának elnöke elmondta: nincs szó arról, hogy kivonulást fontolgatnának, de a törvényeknek meg kell felelniük és ezért jelentős átalakításokra lesz szükség, ami „nagyon szeretnék” hogy ne tömeges elbocsátást jelentsen. Azt azonban nem állították, hogy nem lesznek elbocsátások. Az elnök úgy véli, a magyarországi adók lényegesen jobban sújtják az élelmiszereket, mint bármely más országban, ahol jelen vannak. Rámutatott: mostantól minden többletük csak veszteséget okoz. Az elmúlt három évben a különadók miatt már 1300 dolgozótól meg kellett válniuk.