Első közmeghallgatását tartja a testület (frissítve 21:19)

Helyi - szerző: KT

Hétfőn, azaz november 24-én 18 órától a művelődési ház ad otthont az október 12-én megválasztott testület első közmeghallgatásának. Azon olvasóink számára, akik nem tudnak jelen lenni az  eseményen, az ott történteket a helyszínről folyamatosan tudósítjuk.

 

 

Cikkünk folyamatosan frissült, az egyes mondatok kohéziója nem minden esetben követi a gondolati sorrendiséget, nem utólag szerkesztett szöveget tettünk közzé.

 

22:19 – vége a közmeghallgatásnak.

 

20:15 – Egy hölgy a kedvezményes fürdés lehetőségéről szól, ami a nyugdíjasokat és a harkányiakat érinti. Érdeklődik a víkendtelep csatornázásáról. Baksi Tamás leszögezte: a víkendtelepen soha nem lesz szennyvíz elvezetés. Ennek oka, hogy üdülő övezet, aminek a bekötését a kormány nem támogatja. Ennek költségvetése mintegy 1 milliárd forint. Ha a lakosság ez ügyben összeáll, mindenképpen támogatja, hiszen ő is érintett ebben. A fürdőbelépővel kapcsolatban elmondta: Hegyi Ákossal korábban egyeztetett. A fürdőigazgató vette át a mikrofont: a Harkány kártya 50 százalék kedvezményt nyújt a szolgáltatásokra, TB finanszírozással pedig 800 forint ez az összeg. Megvizsgálta, de a NAV nem engedi, hogy csak a harkányiak számára 100 forintos akciót hirdessenek.

 

20:14 – a parkolással kapcsolatban a polgármester elmondta: az ott való parkolás veszélyeket rejt a szervizutak és kereszteződések miatt. Ezt a kérdést akkor tudnák kezelni, ha a megyétől átveszik a főút kezelését. Rámutatott: a rossz állapotban lévő út felújításra szorul, amit így nem biztos, hogy célszerű átvenni (szerk: a kereszteződések és gyalogátkelők helyett csak néhány autó számára lehetne férőhelyet biztosítani, az út átbocsátásának keresztmetszete viszont drasztikusan csökkenne).

 

21:10 – Fodor Miklós kéri, hogy a közterület-felügyelőket állítsák vissza. Ezzel kapcsolatban példának állította a siklósiak kiemelkedő munkáját. A négysávos külső sávját kijelölt parkolójának szeretné tenni. Baksai Tamás válasza: a közterület-felügyelők az utóbbi időben a Zsigmondy sétány behajtási tilalmát ellenőrizték folyamatosan, még a korábbi jegyző utasítására. Két felügyelővel rendelkezik az önkormányzat, akik most vendégellenőri feladatokat is ellátnak, de ez az új jegyző munkába állásával rendeződni fog. Megjelent a jegyzői pályázat kiírása, 15 nap van a beadásra. Ezt követően 3 napon belül a polgármester dönt a személyéről.

 

21:06 – Idegenforgalmi adóval kapcsolatban elhangzott egy gondolat egy úrtól: a társas üdülők közgyűlésén az önkormányzat is képviseltesse magát. Baksai Tamás válaszolt: mint korábban is megfogalmazták, egy emberbarát politikát folytatnak, így megoldással fognak szolgálni. A pályázatíró cég, aki az imént képviseltette magát, egy tavaszi akciósorozattal készül, ezzel komplexen kezelve együtt fognak tudni működni.

 

21:03 – Bihari Boglárka egy üdülőtelepi problémával állt elő. Meglátása szerint az arborétum melletti kerékpárút és járda takarítása idén még nem történt meg. Baksai Tamás biztosította a probléma felülvizsgálatáról.

 

21:05 – Baksai Tamás elmondta, hogy a harkányi önkormányzatnak nem célja, hogy bárkivel hadakozzon vagy pereskedjen, igyekeznek megoldást találni.

 

20:56 A Tóparti társas üdülő közgyűlésének küldötte, Lucai úr szólt. Ma este nagyon jó érzés harkányinak lenni – mondta. Küldöttségére kitérve közölte: közérdekűnek tekinthető a szemétszállítással kapcsolatos felvetése, miszerint a korábban megszületett, azzal kapcsolatos rendeletben anomáliát találtak a szemét menyiségével és a kukák (szerk: így hívják) darabszámával. Társas üdülőjüknél a rendelet szerint 750 darab kukát kellene beszerezniük. Szerződésüket a meglévő 151 darab kuka után kötötték, de nem lakossági tarifával. Ez 2,5-szeres áremelkedést jelent. Kérte az önkormányzatot, hogy tekintsék át a szabályozást. A felvetésüket papíron is átadták a testületnek.

 

20:52 – Albrecht úrhoz fordulnak kérdéssel, a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatban. Megjelölték az Ady és a Korvin utca kereszteződését, ahol esőzésekkor sok víz gyülemlik fel. Az idős úr Baksai Tamáshoz fordulva egy véleményt formált: hosszú volt a közmeghallgatás, de nem volt unalmas. Úgy véli, az elhangzottak bizakodóan hatnak Harkány jövőjére vonatkozóan. Albrecht Ferenc, a Műszaki Osztály vezetője megköszönte az észrevételt, és elmondta: nem ismeretlen a probléma. A Start munkaprogram a földárkok rendbetételére vonatkozik, de a következő évben igyekeznek forrást jelentő pályázatot találni. Jelezte: volt olyan, aki betonnal töltötte fel az árkot, ami a szóban forgó kellemetlenséget okozza. Ők fel lesznek szólítva a korábbi állapotok visszaállítására.

 

20:51 – lakossági kérdések következnek.

 

20:49 – Éva Ferenc elmondta: elektronikus adóbevallási rendszert szeretnének bevezetni, erről kellő időben tájékoztatást fognak adni. Az idegenforgalmi adó (ifa) kiemelten fontos, hiszen az állam minden egyes forintot másfél forinttal egészít ki.

 

20:39 – Baksai Tamás elmondta: ezen tervekre mindenképpen számítani fognak, amikor a szükséges forrásokkal bír a város. Remmert Ferenc kiegészítette az este elhangozottakat: egy év alatt 18,3 milliót költött az önkormányzat üzemanyagra. Tárgyalásokat kezdtek a rendszámra kiadott üzemanyagkártyák beszerzésére. Emellett fontosnak tartja, hogy a beszállítók harkányiak legyenek, akár pékről, akár autószerelőről van szó. Utalt Baksai Tamás polgármester által korábban elmondott gondolatok és feladatok súlyára.

 

Éva Ferenc szólalt fel: az idegenforgalmi adó ellenőrző csoport egyik munkatársa. Miután átvették az önkormányzat irányítását, az összes adónemet átvizsgáltatták. Megvizsgálta az ifa befolyását, és azt kellett megállapítania, hogy az évre tervezett 80 millió ifa bevételből – amit a vendég fizet meg a vendégtartónak, akinek az önkormányzatnak kell átadnia – eddig 58 millió teljesült. Megállapították, hogy vannak olyan vendégtartók, akik több, mint 20 millió adótartozást halmoztak fel.

 

20:31 – Kiss-Kálmán Éva köszöntötte a jelenlevőket, üdvözölte az intézményvezetőket. Rámutatott azon fontos tevékenységekre, melyek a családokat célozza meg. Elmondta: folyamatosan dolgozott a már korábban is bemutatott látványterveken, melynek megvalósításárt képviselőként tenni fog. Kivetítőn bemutatta a vízivilág látványterveit (szerk.: a képviselő asszony nem a szavak embere, de a várost még mindig a korábbi munkássága díszíti és elképzelései valósulnak folyamatosan meg).

 

20:28 – Kesjár János elmondta: a 2015-ös rendezvénynaptárt szemlélve megállapította, hogy szükség van rendezvényekre, de meg kell vizsgálni, hogy minek milyen hozadéka lesz. Pezsegjen, éljen a város, folyamatosan történjen valami, de nem biztos, hogy rendkívüli kiadásokra kell elkölteni komoly összegeket.

 

20:21 – Kesjár János, a Pénzügyi, Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság elnöke elmondta: borzasztó sok dolguk van, de felvállalták és megtesznek mindent. Elmondta: az előző képviselő-testület megtehette volna – hiszen minden rendelkezésükre állt – de nem fogadták el a már említett pénzügyi beszámolót. Az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatban úgy gondolja, sok mindenre rá fog világítani, azon dolgozik, hogy az minél gördülékenyebben folyhasson. Sok esemény nem történhetett volna meg, amit előtte Baksai Tamás is felvázolt. Megtisztelőnek tartja, hogy a legnagyobb bizottság elnökeként tevékenykedhet, és kialakítottak egy koncepciót, amivel a feladatukat a harkányiakkal közösen végezhetik el.

 

20:18 – A jogász nem mutatkozott be, csak kijelentette: rendezni szeretnék azt a helyzetet, ami mindenki számára bosszúságot okozott. Elmondta, több ízben próbálták az elmúlt években felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal, de most úgy látja, mindkét fél kész az együttműködésre. Az ő elképzelésük az, hogy a Nagyhegy utcában az önkormányzat rendelkezésre bocsátana egy telket, amin egyesületi erővel és részben önkormányzati erővel illetve lehetőség szerint uniós támogatással létrehoznának egy telephelyet. Ez lehetőséget biztosítana arra, hogy a kóbor ebeket elhelyezzék. Nem az a céljuk, hogy a kutyák 14 nap után átadják valahogy a helyüket más kutyáknak. Ezzel keresték meg az önkormányzatot, biztatónak látja a helyzetüket. Az új területen nem zavarná az új területen nem zavarná a lakók pihenését sem – tette hozzá a jogász. Baksai Tamás együttműködési szándékukat fejezte ki.

 

20:15 – Baksai Tamás elmondta: még a hét folyamán értesíteni fognak minden vállalkozót arról, hogy a pénzügyi tanácsadások mikor, milyen formában indulnak el. Átadta a szót a harkányi állatvédők jogászának, miután biztosította a jelenlevőket, hogy a kutyakérésre végleges megoldást szeretnének találni.

 

20:14 – A KKV szektor számára elérhető uniós források szemléletesen napi 2 milliárd forint mértékben lesznek kiosztva. A városnak érdeke, hogy a vállalkozóknak minél jobban menyjen, ezért a szolgáltatásukat a vállalkozók ingyen kapják meg. Ha azok nyitottak, pénzügyi garanciákkal vállalják a sikert. Mindenkinek érdekében áll, és a város is meg szeretné teremteni hosszú évek közös munkájának alapjait.

 

20:10 – Farkas Csaba folytatta: a semmiért nem fognak pénzt elfogadni. Rendelkeznek azzal a szakmai csapattal és tudással, hogy pályázatokat nyerjenek. Létrehoztak egy olyan rendszert, ami alapján a KKV szektor szereplőit meg tudják ismertetni azokkal a lehetőségekkel, amivel ők rendelkeznek de talán nem is tudnak róla. Fontos, hogy olyan vállalkozókkal kerüljenek kapcsolatban, akik akarnak is tenni valamit.

 

20:07 – Baksai Tamás elmondta: a fürdő és területfejlesztés mellett az önkormányzat feladata az is, hogy a vállalkozók számára kedvező feltételeket teremtsenek. Felvették a kapcsolatot a Profit Holdinggal. Farkas Csaba elmondta: azt látja, hogy városi szinten valóban tenni akarnak a városvezetők. Elmondta: Baksai Tamás mondta ma neki, ha van pénz tudunk mit csinálni, ha nincs pénz, nem tudunk mit csinálni. Farkas Csaba rámutatott: feladatuk, hogy a maximumot hozzák ki Harkány lehetőségéből a KKV szektorban.

 

20:01 – A PTE tanársegédje elmondta: ezek a szakemberek olyan kutatócsoportot alkotnak, akik gyakorlati megoldásokkal fognak szolgálni. Tolmácsolta a PTE dékánjának gondolatait, amikor az ő segítségüket felajánlotta a testületnek, valamint azt a kapcsolatrendszert, ami Harkány számára hasznos lehet. Szó esett képzések Harkányba hozataláról is.

 

19:59 – Muity György, a PTE felnőttképzési karának kultúramenedzsmenttel, turizmussal és emberi erőforrással foglalkozó munkatársa elmondta: két év alatt gyakorlati szakembereket kívánnak képezni, a gyakorlatot töltő hallgatók Harkányban helyezkednének el. Évi 80 emberről van szó, ami Harkánynak nem kerül pénzébe, és a város aspektusában végeznek kutatásokat, nyújtanak segítséget.

 

19:57 – Az igazgató elmondta: a bérkülönbségeket csökkenteni kívánja, ennek sikeréről egy év múlva szeretne beszámolni, és akkor már azt szeretné mondani, hogy nem 12 millió van a kasszában.

 

19:53 – Hegyi Ákos elmondta: sok állást kell betölteni, amit harkányiak is be tudnának tölteni, de nem ígér munkahelyeket. Rámutatott: az 5-ös valamint a 6-os medence rossz állapotban van, találgatásokba nem szeretne bocsátkozni. A rendezvényekkel kapcsolatban korábbi nyilatkozatára hivatkozva elmondta: a fürdő alaptevékenységére kíván összpontosítani, de nincs ellenére a rendezvényszervezés, teret ad. Fürdőfesztivál természetesen lesz és havi 2-3 rendezvény is. Karácsonykor sem zár be a fürdő – reflektál a pletykákra – ünnepek között pedig hosszított nyitva tartással fog üzemelni. Elmondta: 60 millió volt az ételbár felújítása, és olyan problémák is akadnak, hogy van, aki nem fizet szolgáltatási díjat, így a fürdő anyagi helyzete is rosszabb.

 

19:44 – Hegyi Ákos mutatkozott be, amin túl elmondta: 156 alkalmazottja van a fürdőnek, amennyi volt is. Nála is számít a munka és a teljesítmény. Két alkalmazott maga mondott fel, magasabb bérezéssel indokolták döntésüket. Egyikőjüket próbálta lebeszélni, sajnos a bérkülönbségek miatt sikertelenül. Biztosította a dolgozókat: rendelkezésre áll minden olyan fedezet, ami az idei bérezés biztosításához szükséges. Kommentekre válaszolva elmondta: szeret megfelelni a kritikáknak, ezért ma a gépészekkel konzultált (szerk: többen méltatták Kesjár Jánost a dolgozókkal való közvetlen kapcsolattartás végett). Elmondta: próbál olyan pénzeket hozni Harkányba, hogy a meglévő infrastruktúrát fenntartsák. Nem tudja megígérni, hogy azonnal csúszdaparkokat emelnek és csodák történnek, mert ahhoz kell 8 milliárd forint. Elmondta, nem fog milliókért szakértőket hozni, hanem olyan szakemberekre van szüksége, amik elvégzik azt a munkát, amihez ő közgazdászként nem ért. Hullanak a csontvázak a szekrényből, munkáját a 2005-ben köttetett ügyletekkel kezdte, de napjaink problémái is tolonganak. Feltette a kérdést: miért kellett havi 600 ezer forintért semmittevő reklámcéggel szerződni?

 

19:39 – A kórházigazgató elmondta: az orosz testvárvárosok képviselői azzal a szándékkal érkeztek, hogy betegeket tudjanak küldeni városunkba rekreációs szándékkal. Ennek mértéke messze meghaladja a kórház 90 ágyát, így mindenki tud profitálni belőle. Épp most tájékoztatták, hogy egy küldöttség az újévet Harkányban tölti fizetővendégként. Elmondta: a kórházat sok pro és kontra érte az elmúlt másfél évben, de az intézmény szakmaisága kiemelkedő és az a célja, hogy egy olyan egészségügyi központ legyen, ami újabb és újabb vendégkört hoz. Szót ejtett a kórház alapítványáról. Ezt megváltoztatta, és még korábban Baksai Tamást és Végi Jánost delegálta, akik pénzügyi juttatás nélkül tevékenykednek.

 

19:35 Dr. Péter Iván, a Zsigmondy kórház igazgatója vette át a mikrofont, gratulált a képviselő-testületnek és a polgármesternek. Elmondta, azért jelent meg, mert a város legnagyobb munkáltatójaként úgy gondolja, valós képet kell adni az intézményekről. Elmondta, a három intézmény gondolatai között rengeteg a közös. Az új kórházi szárnnyal kapcsolatban tájékoztatta a jelenlevőket: márciustól tudják fogadni a vendégeket. Amikor Harkányba került, évente 30 külföldi beteg érkezett, ott pedig folyamatosan 90-nek kell lennie. Emiatt fontos a marketingtevékenység és az orosz kapcsolat is.

 

19:31 – Baksai Tamás elmondta: idén mikulás érkezik a gyerekekhez. A fogadóórákkal kapcsolatban kifejezte, hogy nagyon fontosnak tartják, ezért eltérnek a hagyományoktól: hétfőn képviselői fogadóóra lesz, kedden alpolgármesteri, míg a polgármesteri szerdánként. A polgármester elmondta: arra szerződött a harkányiakkal, hogy mindazt, amit ígért és amiben hisz, valóra váltsa.

 

19:23 – Holnap, kedden lesz az utolsó zöldhulladék szállítás. Ha szükséges, rendelnek még, de az sajnos pénzbe kerül, ezért a zöldhulladékot fontos lenne holnap elvitetni. Baksai Tamás elmondta: ha a szelektív hulladék és a zöldhulladék szállítása valamint az évi két lomtalanítás rendben lezajlik és a lakosság igényli, a nyári időszakban is le tudunk menni heti egyszeri szemétszállításra a kedvezőbb díj érdekében. Elmondta: lassan betelik az a keret, ami a szociális tűzifaprogram jóvoltából igényelhető. Az állam 73 köbmétert ad, 70 már igényleve van. Az önkormányzat 30 köbméterrel ki tudja ezt egészíteni.

 

A víkendtelep esetében rámutatott: áttekintették a két víkendtelepet összekötő híd ügyét, javításra szorulhat. Megvizsgálták a víkendtelepre kért gyalogátkelő helyének ügyét: a közlekedési hatóság nem támogatja a létesítést (szerk.: a túloldalon nincs semmi, amihez át kellene menni). A szúnyog tó medrének kotrása nem célszerű, mert megfordulhat a víz áramlása, meg kell vizsgálni a lehetőségeket. Az ehhez szükséges pénzek rendelkezésre állását és a lehetséges forrásokat is figyelembe kell venni.

 

A gépállomással kapcsolatban elmondta: Bucsek úr a múlt héten elajándékozta a területet egy alapítványnak, aminek az elképzeléseit még nem ismerik. Ha az együttműködés nem tud működni, az önkormányzatnak lépnie kell, megoldást fognak keresni mindenképp.

 

Szó esett az iskola környéki parkolásról: többen az iskola hátsó részét használják parkolásra, ez működhet, de a kedvezményezetteknek hozzá kellene járulni az iskola környéki parkolási rend és a csapadékelvezetés kialakításához.

 

19:21 – Nem elfeledett téma a főutcai kutyatelep kérdése is, rendezni fogják. Eleinte fennakadások voltak a szelektív hulladék gyűjtésében is, ezeket rendezték.

 

19:10 – Baksai Tamás elmondta: bővítették a testvérvárosi kapcsolatok körét az orosz kapcsolattal. Kiépítettek egy PTE-vel való együttműködést is. Hosszútávú dolgok mellett szólt a rövidtávú feladatokról is: a művházzal soron kívül kellett foglalkozni, a kórház körüli parkolási rendszert is újra kell gondolni. Dr. Péter Ivánnal megbeszélések folynak emiatt is. Albrecht Ferenc egyeztet a Bányász étterem bontásával kapcsolatban a tulajdonosokkal, a két probléma könnyen összekapcsolható lenne. Elmondta: az eskütétel utáni héten Nagy Csaba, a kormányhivatal elnöke biztosította a testületet: megyei pénzből fejleszthetjük a Zsigmondy sétányt 1,2 milliárd forintból, és a 254 millió forintot a piac rekonstrukciójára fordíthat a város. Baksai Tamás elmondta: sokat kellett dolgozni és lobbizni azért, mert elődeik ezeket a feltételeket nem biztosították.

 

Egyeztettek a helyi rendőrséggel három témában. Ezek a bűnözők által is látogatott szórakozóhelyek fokozott ellenőrzése, szerveznek egy polgárőrséget, és közterületi kamerarendszert fejlesztenek.

 

Baksai Tamás elmondta: az idegenforgalmi adóval 22 milliós elmaradás van a tervekkel ellentétben. A szállásadók 20 milliót bevallottak, de nem fizettek be. Ez kiemelten fontos tekintve, hogy az állam minden forintot másféllel egészít ki. Változni fog ezek ellenőrzésének módszere, a rendőrség fokozott bevonásával. A polgármester megerősítette Képíró Sarolta szavait: a korábbi kampányígéreteket igyekeznek megvalósítani.

 

Szóba hozta a kutyák és rókák kérdését, rámutatva, nagyon sok a róka. Segíteni kell Kecskeméthy Balázs munkáját, aki befogja és elszállítja őket erről a területről. Elmondta, hogy van, aki kért rókacsapdát és fogott is rókát. Készíttetek újabb három rókacsapdát.

 

19:03 – Baksai Tamás elmondta: megkérdezte a korábbi fürdőigazgatót, van-e Rózsa Andrea Marianna nevű dolgozó. Kerényi elmondta, van. (szerk: a kérdéses személynek 180 napon túl (2012 óta?) 10 millió feletti adótartozása van a NAV-nál, nyilvános a lista. Kerényi a személyek azonosságára vonatkozó korábbi felvetésünkre nem adott választ. Rózsa azóta Harkányba is bejelentkezett a Terehegyi utca 15 szám alá). Kerényi nem tudott választ adni arra, hogy miként dolgozhat ő ott, elmondta, hogy nem is tudott az adótartozásról. Rózsának a felelős pozíció betöltéséhez adóhatósági papírt kellett volna bemutatni, ezért elindult egy vezetőségváltási procedúra.

 

Baksai Tamás elmondta: Hegyi Ákos úgy vállalta el a fürdő vezetését, hogy elődjével ellentétben ő nem a hétszeres, hanem a minibálbérnek csak ötszörös bérét kapja. Emellett maximalizálta a költségtérítés díját is 50.000 forintban. Baksai Tamás elmondta: Dr. Péter Iván és Végi János lemondott a javadalmi díjukról, ami felügyelőbizottsági tagként járna nekik. A felügyelőbizottság később fog dönteni a fürdőigazgató évi 50 százalékos prémiumáról.

 

19:00 – Baksai Tamás elmondta: mind az ő, mind az alpolgármester fizetése a minimumban lett meghatározva. Az elbocsátásokkal kapcsolatban elmondta: két személyt alkalmatlanság miatt bocsátottak el. A városgondokság két vezetővel működött, átláthatatlanul. Ezen is változtattak, egyikük másfél, másikuk hét éve tevékenykedett munkakörében. Ez utóbbi helyt is állt. A városgondnokság felügyeletét Remmert Ferenc alpolgármester hatáskörébe utalta. Kijelentette: a gyógyfürdőnél vezérigazgató csere történt (szerk.: a közönség tapsol).

 

18:55 – Remmert Ferenc alpolgármesterrel kapcsolatban a polgármester elmondta: amíg ezek az átmeneti állapotok vannak, mindenképp szüksége van egy főállású alpolgármesterre. Erre azért is igényt tart, mert a következő 7 éves pályázati rendszer miatt sokat tartózkodik vidéken, Budapesten. Egy kommentre hivatkozva elmondta: az önkormányzatot a terror házának hívta valaki. Hangsúlyozta, hogy nagyon komoly és szigorú elvárásaik vannak. Bent állnak az autókkal, pontosan kell munkába érkezni. Ha ezt terrornak lehet nevezni, akkor a busás fizetések és felesleges állások felszámolását is meg kell említeni.

 

18:47 – Baksai Tamás elmondta: két bizottság lesz. Ezek közül a nagyobb, Pénzügyi, Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság munkájában mindenki részt vesz. Fontos az eredményesség és a döntésképesség, vezetője Kesjár János. A másik bizottság vezetője Kiss-Kálmán Éva. Ez a kis létszámú, dinamikus bizottság a szociális ügyekkel fog foglalkozni. A berendezkedést azzal indokolta, hogy a Harkány előtt álló fejlesztések komoly eljárásokat, közbeszerzéseket igényelnek.

 

Baksai Tamás elmondta: a kommentelők sem az arcukat, sem a nevüket nem vállalják. Ennek ellenére ő most válaszol a ferdítésekre. Az alpolgármesterekkel kapcsolatos  kérdéssel kapcsolatban elmondta: Éva Ferenc kapta a legtöbb szavazatot. Számára ő a folytonosságot is képviseli, de emellett saját feladataira is rámutatott: ha tisztességesen akarja vállalni az általa ígérteket, akkor szükség van a személyére. Éva Ferenc kettős feladatot lát el: társadalmi megbízatású alpolgármester és vendégellenőr, hangsúlyozta: a fizetése a törvényben meghatározott minimum.

 

A másik alpolgármester külsős, Remmert Ferenc. Ő felel a városgondnokságért, ahol 64 ember dolgozik, és az ő feladata az intézmények, mint például a művelődési ház üzemeltetése is.

 

18:45 – 69 millióval vették át a kasszát, több, mint 300 millió a tartozás. Év végéig sokat rendezni is fognak, a tűzoltás időszakát éljük. Az ÖNHIKI ügyében sokat jár a polgármester Budapestre, Tiffán Zsolt is a segítségére van. A polgármester úgy ítéli meg, kedvező lehetőségeik vannak. Bízik benne, az ÁSZ vizsgálata is kedvező eredményt hoz.

 

18:42 – A polgármester elmondta: a lakossággal való közös döntéshozás és párbeszéd nem csak a kampányának volt az eleme, a közmeghallgatás mielőbbi kitűzése ennek a kezdete.

 

18:40 – Baksai Tamás elmondta: vegyes a kép az önkormányzat korábbi működéséről. Számukra azonnal kiderült, hogy a kommunikált idilli kép nem igaz, elődeik kimondatlan megnyilvánulása, hogy a múltat végleg el kell törölni, nem járható út. A jövőben minden elhangzott kampányígéretet igyekeznek megvalósítani.

 

18:39 – Bognár Bernadett, Harkány aljegyzője elmondta: a víkendtelep adókedvezménye, melyet Imri beharangozott, nem fog megvalósulni, nem is volt rendelet róla. Dolgoznak az adórendelet felülvizsgálatán, jövőre döntéseket is hozhatnak. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat által átvállalt szemétszállítási díj sem volt valós. Ez csak az utolsó negyedévre szólt, pedig amit Imri levelezett a lakókkal, azt sugallta, hogy innentől folyamatosan él a kedvezmény. A jövőre nézve ezzel is foglalkozhatnak.

 

18:36 – 4,471082 milliárd forint volt a teljes dósságállomány, amit a kormány átvállalt – mondta Harkány első embere, majd hozzátette: az önkormányzat kötvényállománya 4.114894 forint. A kettő különbsége több, mintegy 360 millió. Ez egy időszakban keletkezett, az elmúlt fél önmagában is 250 millió mínuszt teremtett.

 

18:33 – Baksai Tamás elmondta: teljes kötelezettségvállalás 309 millió forint. Állami Számvevőszéki vizsgálat indul Harkányban, azért, mert a felelős gazdálkodás miatt 250 millió hiányzik a kasszából. Elmondta: nem hangzott el a szervizúttal kapcsolatos beruházás, amivel kapcsolatban haladékos fizetésben kellett megállapodni. Rámutatott: az előző testület el sem fogadta a költségvetést, ezért kereste meg az ÁSZ-t, és nem tízmilliókért hív ide átvilágító céget. Van erre állami cég is – fogalmazott.

 

18:32 -Az osztályvezető biztosította a jelenlevőket: a 2015-ös költségvetést nagy gondossággal készítik. A biztonsági 160 milliós hitelből most semmit sem használnak, de előfordulhat, hogy igénybe kell venniük.

 

18:30 – Képíró Sarolta elmondta: az FL Immo és a Gyógyfürdő hitelének törlesztésére is nyújtottak be támogatási kérelmet. A beszállítói tartozás egyenlítéséhez kért támogatással együtt mintegy 63 millió elnyerését várják. Képíró Sarolta úgy fogalmazott: ha adósságainktól megszabadulunk, egy jól kiszámítható gazdasága lehet Harkánynak.

 

18:27 – Új jogszabályok és új programok nehezítik a pénzügyi osztály munkáját, ezzel indokolja Képíró sarolta a féléves beszámoló késését, ami így a jelenlegi testületre vár.

 

18:25 – Képíró Sarolta elmondta: az önkormányzatnak olyan bevételei vannak, amik biztos fedezetet nyújtanak a kötelező feladatok ellátására. Utalt a teljes adósságállományra is, elmondta a polgármester korábbi riportjában található tényeket. Kifejtette: a Tenkesvízzel kötöttünk egy hosszútávú együttműködési megállapodást. A Kft felajánlott az önkormányzatnak a működtetésre 90 millió +áfát, amiből az önkormányzat 90 milliót meg is kapott. A jogszabályi változások miatt az azonban nem állt módjában teljesíteni a szerződést, vissza kell fizetni ezt az összeget, 12 milliót már vissza is fizettünk. A gyógyfürdő felé 83 milliós tartozásunk van, összesen mintegy 250 milliós a mínusz.

 

18:21 – képíró Sarolta elmondta: a 2014-es költségvetést úgy tervezték, hogy tudták, az adósságállománytól megszabadulnak. Jelenleg csak 83 millió adósságállomány áll fenn ebből.

 

18:19 – Baksa Tamás elmondta, hogy van 7 nem nyert pályázat. Későbbiekben beszélni fog az ezekkel kapcsolatos dolgokról is. A legfontosabbnak a művház meg nem valósuló szigetelésének ügye, de kézbe vették az intézmény irányítását. Elsők között elkezdték a földszinti mosdó felújítását és vettek székeket, hogy le lehessen ülni.

 

18:18 – Albrecht Ferenc elmondta: a 13 kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőt heti egy alkalommal ürítik.

 

18:05 – Baksai Tamás nyitotta meg az idei soros közmeghallgatást. Beszédében elmondta: az önkormányzat munkatársai választ fognak adni arra, hogy mi történt az elmúlt egy év során. Albrecht Ferenc, a műszaki osztály vezetője ismertette: az elmúlt egy évben kerékpárút építése, óvoda csoportszobájának bővítése, Petőfi utcai járda, üdülőtelepen fekvőrendőr került elheéyezésre, mart aszfaltból utat létesítettek. Szólt a kampánykorzóról is. Részlegesen befejezték a sportöltöző építését, hegyi utakat és vízelvezető árkokat tisztítottak és újítottak fel a Start munkaprogramnak köszönhetően. Átalakították a kórház környékén a parkolási rendet is. Felújították az iskolabüfét és néhány vizes blokkot is az több, teremmel, köztük az informatikateremmel egyetemben. Térfigyelő kamerarendszereket építettek ki, egyedi virághordókat gyártottak és telepítettek. A körforgalomra kiírták, hogy HARKÁNY. Folyamatosan cserélik a közlekedési táblákat is.

 

2013-ban 6 pályázat nyert: a művház és óvoda és a napelemei, az itthon vagy program, táncházakkal egyetemben. 2014-ben beadtak 11 pályázatot, abból 6 nyert, 4 elbírálás alatt van. A sportöltöző megnyerte a teljes földszint felújításának pályázatát, az iskola tetejére is kerül napelem, a szüreti fesztiválra és a környezetszépítő versenyre is nyertek pénzt. A 2. zsírosdeszka pályázatra is kaptak pénzt. Reménykednek az egészségház felújítására irányuló pályázat és a térfigyelő kamerarendszer pályázatának elnyerésére is – tájékoztatott a műszaki osztályvezető.

 

Elmondta azt is, hogy az üdülőtelep nyaralóinak lakóépületté való átminősítése országos jogszabályokba ütközik. Szólt a víkendtelep szemétszállításáról is, a nyaralóként használó tulajdonosok kedvezménnyel szállíttathatják el a hulladékot, az ott lakóknak igénybe kell venni a teljes szemétszállítást. Erről a szolgáltatóval is egyeztettek.

 

18 óra után érdemes gyakran frissíteni ezt az oldalt, hiszen a történtek folyamatosan kerülnek hasábjainkra. Lesz sok elgépelés és fél mondat is.