Biztonságos téli közlekedésre figyelmeztet a Rendőrség

Életmód - szerző: HH

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani az utakon, autópályákon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén – figyelmeztet a Rendőrség.

 

 

Az év végi ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, illetve többen utaznak el szórakozni, pihenni. Az utóbbi napok változékony időjárása többször jelentősen nehezítette a közlekedést. A saját és mások biztonsága érdekében meg kell tanulnunk időben felismerni az útburkolat minőségének változásait.

 

Ne feledjük, hogy az útburkolat állapotát egész utunk során figyelemmel kell kísérni, mivel az – lakott területen sűrűbben, lakott területen kívül ritkábban – állandóan változhat. Az eljegesedés szempontjából különösen veszélyes helyek a hidak, a felüljárók, az erdei fairtások melletti, valamint a gyér forgalmú útszakaszok.

 

A csúszós, jeges burkolaton történő autózás is lehet biztonságos. Ennek záloga a helyes vezetéstechnika, amely kellő önfegyelemmel és gyakorlással elsajátítható. Legfontosabb a sebesség helyes megválasztása. A manőverek – gyorsítás, lassítás, kanyarodás – óvatos végrehajtásával elkerülhető, hogy gépkocsink megcsússzon az úttesten.

 

Az autónkat csak igen alacsony sebességgel tudjuk a kívánt nyomvonalon tartani és a hirtelen gázelvételre fellépő motorfék hatására is megcsúszhat a kocsi. A megszokott, erős kormányelfordításokra a gépkocsi alig reagál, könnyen kisodródik, ezért csak igen lassú kormánymozdulatokat alkalmazzunk.

 

Télen gondot jelenthet elinduláskor, hogy a kerekek kipörögnek. Célszerű ilyenkor a második fokozatba kapcsolt járművel – a kerekek forgásának legalacsonyabb szintjén – elindulni. Magunk és a többi közlekedő biztonsága érdekében fokozottan figyeljünk gépkocsink műszaki állapotára is. A sáros, havas, ködös idő megköveteli a világító- és jelzőberendezések gyakoribb ellenőrzését. Az ellenőrzés mellett többször tisztítsuk meg a fényszórókat, az irányjelzőket és a féklámpákat, hogy az általunk adott jelzéseket a többi közlekedő kellő távolságból észlelhesse. Ne induljunk el havas, jeges szélvédővel, előtte azt takarítsuk le. A ködlámpa használata is – sokan nem tudják – feltételhez kötött. Tompított fényszóró helyett ködfényszórót – hátsó ködlámpát is – csak akkor szabad bekapcsolni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. A normál, száraz úton megszokottnál nagyobb követési távolságot tartsunk és így elkerülhetjük a baleseteket.

 

A megváltozott időjárási viszonyok miatt – amikor a hőmérséklet +7 fok alá esik – a biztonságos közlekedéshez ajánlott a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi +7 fok alatt nem biztosít megfelelő tapadást.

 

A gyalogosok vegyék figyelembe, hogy a fenti körülmények között a gépkocsik féktávolsága jelentősen megnő, ezért az úttestre való lelépés előtt mindig győződjenek meg annak veszélytelenségéről.