1500 tonna aranyról és milliomosadóról is szavaznak Svájcban

Nagyvilág - szerző: KT

Három kérdésben járulnak az urna elé a svájciak. A finom csoki, a pontos órák és a bankok országában a bevándorlás korlátozásáról, az ország aranytartalékáról, illetve egy másfél évszázados átalányadó eltörléséről szavaznak.

 

 

A lakosság 0,2 százalékának arányában korlátoznák a bevándorlók éves arányát az Állítsuk meg a túlnépesedést – védjük meg természeti erőforrásainkat nevű kezdeményezéssel. Ha megszavazzák, akkor évi 16-17 ezer migránst fogadhatna csak az ország, ami a jelenlegi bevándorlók számának csak a negyede.

 

Az 5 millió svájci voksolt arról is, hogy a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a aranyban kelljen-e tartani. Ennek elfogadása esetén a jegybanknak 70 milliárd frank értékben mintegy 1500 tonna aranyat kellene vásárolnia. Ez a világ éves aranykitermelésének a felével egyenlő.

 

A harmadik ikszet egy olyan törvény eltörlésére tehetik, ami a Genfi-tó mellé települt gazdag angolokat adóztatta meg. Ezt a milliomosadó néven elhíresült rendeletet még a 19. században hozták.