Harkányban nem kell ónos esőtől tartanunk

Helyi - szerző: KT

A heti előrejelzések szerint nem kell az ország északi részét is sújtó ónos esőtől tartanunk. Legkritikusabb áthaladási pontra, az 58-as számú főút Tenkes-hegyi szakaszára a Katasztrófavédelem több más útszakasz mellett kiemelt figyelmet fordít.

 

 

A héten nem kell az északi országrészt letaglózó ítéletidőtől tartanunk. Az elmúlt napokénál néhány fokkal melegebb, nappal 5-7, míg éjjel 2-3 fok várható, míg a következő napok nem hoznak csapadékot – legalábbis ezt ígérik az előrejelzések. Csütörtökön ködre, majd hétvégén már néhány fokos lehűlésre és kisebb mennyiségű csapadékra számíthatunk.

 

Nem unatkozik a katasztrófavédelem, elemzi és értékeli a korábban bekövetkezett események tapasztalatait – mondta Mácsai Antal igazgató a Katasztrófavédelem sajtótájékoztatóján, amely a decemberi felkészülési időszakot előzte meg. Hozzátette: a legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjünk, gyorsabban és egyre hatékonyabban tudjuk kezelni és irányítani a bekövetkezett eseményekkel kapcsolatos mentési feladatokat.

 

Karsa Róbert tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes elmondta: Baranya megyében 97 zsáktelepülés van, amelyek megközelíthetőségét minden esetben biztosítani kell. A katasztrófavédelem speciális erőkkel készül az elzárt települések ellátására, és az alapvető orvosi ellátás megszervezésének, a betegek szállításának biztosítására. Az igazgatóhelyettes a Téli Intézkedési Tervvel kapcsolatban elmondta, hogy az tartalmazza a megye közútjainak azon legveszélyesebb szakaszait és az ott meghatározott pontokra vonatkozó forgatókönyveket, melyek hóhelyzet esetén az elmúlt évek keserű tapasztalatai alapján hívták fel magukra a figyelmet. Összesen 18 ilyen helyszínt azonosítottak be a szakemberek, ezekhez tömeges elakadás esetén igénybe vehető melegedőhelyeket, szálláshelyeket és szükségparkolókat is kijelöltek, amellett, hogy az útszakaszok kétoldalú megközelítésével is számoltak a mentőerők közlekedésének tervezésekor.

 

A siklósi illetve harkányi vonatkozásban fontos utakon a Katasztrófavédelem által három veszélyesnek besorolt útszakasz is szerepel. A szakemberek valamennyi szakasz esetében fel vannak készülve egy ott bekövetkezett katasztrófa- és vészhelyzet elhárítására. Az első az 58-as főút reptér és Szalánta közötti része, a második Túrony és a Tenkes-hegyi emelkedő, a harmadik pedig a Vokány és Nagytótfalu közötti útszakasz.

 

Ha mégis útnak kell indulni 

 

Hóakadályok és ónos eső esetén mindenki gondolja meg, valóban el kell-e indulnia. Amennyiben elkerülhetetlen egy nagyobb út vagy vidéken ér minket az ítéletidő, fontos a jól felkészült sofőr, utas és a gondosan felszerelt autó is. A Tenkes-hegy, de bármely havas útszakasz esetében különösen fontos lehet a hólánc használata. Elindulás előtt készítsünk be meleg takarót és forró italt az autóba, de a legfontosabb, hogy mindig teletankkal és feltöltött mobiltelefonnal induljunk útnak.

 

Idén a legkomolyabb hóhelyzet januárban alakult ki. A Baranya Megyei Védelmi bizottság elnöke akkor határozatban korlátozta a 7,5 tonna össztömeg feletti kamionok közlekedését, amelynek köszönhetően nem alakult ki jelentős torlódás, vagy tömegbaleset a megye útjain. Ilyen megelőző intézkedésre hasonló időben idén is számítani lehet.

 

Az utakon történtekről, az ott kialakult veszélyhelyzetről és a közlekedési viszonyokról a tél során – ahogy az elmúlt években is – lapunk folyamatos tájékoztatást ad.