Kávézóban ejtettek túszokat, az operaházat is kiürítették

Nagyvilág - szerző: KT

Nem ismert a túszszedő akció oka, de elképzelhető, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó – mondta Tony Abott ausztrál kormányfő. A gyanú szerint szerint iszlamisták ejtettek túszul több embert, és az operaházat is ki kellett üríteni egy gyanús csomag miatt.

 

 

A szigetország hatósága azt sem közölte, hány embert tartanak fogva a fegyveresek a Lindt csokoládé nevű kávézójában. Andrew Scipione, Új-Dél-Wales szövetségi állam rendőrfőnöke közölte, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk a túszejtőkkel. A történetekkel kapcsolatban olyan hírek is terjengenek, hogy a túszejtők robbanószerkezetet rejtettek el a városban. Annyit tudni biztosan, hogy egy gyanús csomag miatt ki kellett üríteni a híres operaházat is.

 

A szóban forgó kávézóban felmutattak egy zászlót is, melyről megállapították, hogy nem az iszlám állam zászlaja. Egy szakértő elmondta: a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezeté. Helyi híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi. A kávézólánc közleményben tudatta, hogy 10 alkalmazottja van és akár 30 vendége is lehet a szóban forgó üzletének. A környéket lezárták, a közeli amerikai konzulátust kiürítették, a helyi különleges erők a helyszínre vonultak.