177 embert rúg ki az MTVA

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Csoportos létszámcsökkentési szándékot jelentett be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Az intézmény összesen 177 dolgozójától válna meg – áll a társaság közleményében.

 

 

A gazdasági racionalizálás, a bérköltségcsökkentés, valamint a vállalat működtetése és a munkafolyamatok ésszerűsítése miatt 146 budapesti, illetve összesen 31 pécsi és szegedi alkalmazott leépítését tervezik.

 

A tájékoztatás szerint az MTVA a munka törvénykönyve rendelkezéseinek megfelelően az illetékes állami foglalkoztatási szerveknek bejelenti leépítési szándékát, ezzel egy időben pedig megkeresi az üzemi tanácsokat, valamint a szándékbejelentésről egyeztet a szakszervezetekkel is.

 

Utalnak rá, a munkaviszony megszüntetésekre – a munkáltatói felmondások esetében – az előzetes tájékoztatók közlésétől számított 30 napot követően kerülhet sor, így a létszámcsökkentés végrehajtásának tervezett időpontja, 2015. év első és második negyedéve.

 

A csoportos létszámcsökkentésben érintettek munkaviszonyának megszüntetésekor a munkáltató kifizeti részükre a munka törvénykönyve, valamint a kollektív szerződés szerint őket megillető járandóságokat. Az MTVA a csoportos létszámleépítés következményeinek enyhítésére a munkavállalói oldallal tárgyalásokba kezd – írják.