Újabb túszejtés Franciaországban – percről percre mindkét helyszínről (frissítve: 18:02)

Nagyvilág - szerző: HH

A Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett, terrorista merényletnek titulált támadás után két nappal az elkövetők nyomára bukkantak. Miközben azok egy nyiomdába barikádozták el magukat, Párizsban is túszt ejtett két ember egy élelmiszerboltban.

 

 

 18:02  Négy túsz halt meg a párizsi kósermarketben.

 

 17:40  Őket ünnepli a kontinens. A Párizs belvárosában gyalogosokat terelgető, lószart rugdosó kékruhás rendőr biztos nem így képzelte, amikor felszerelt.

 

 

 17:33  A túszejtők kijöttek a nyomdából, és a rendőrökre lőttek, azért dördült el a sok lövés. A nyomdánál egy rendőr könnyebben megsérült, a boltnál kettő. Úgy tudni, mindkét helyszínen meghalt valamennyi a túszejtő.

 

 17:26  A párizsi túszejtőt is agyonlőtték.

 

 17:22  Damartini helyszínre rengeteg mentőautó
érkezett. Az AFP hírügynökség információja szerint megölték a nyomdaépületben magukat elbarikádozó két terroristát, a túsz kiszabadult.

 

 17:18  Párizsban is lerohanták a túszejtőt. Öt robbanás volt és mintegy tíz lövés.

 

 17:09  Kommandósok a tetőn, robbanás történt. Több, mint száz lövés dördült el.

 

 

 

 17:07  A rendőrség megerősítette, hogy megkezdték a dammartini épület ostromát. A brit Guardian szerint lövések és robbanások hallatszódtak és füst volt.

 

 16:21  Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő arra utasította a Moszadot, hogy mindenben nyújtson segítséget a francia államnak a túszhelyzetek megoldásához. Elhalasztották Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök vasárnapi találkozóját.

 

 15:44  Amedy Coulibaly, a kóser élelmiszerbolt túszejtője azt követeli, hogy engedjék távozni a Kouachi testvérpárt – írja a Thelegraph.

 

 15:22  A hatóságok megerősítették, hogy nincs halottja a párizsi túszejtésnek.

 

 14:38  A hatóságok a boltnál két halálos áldozatot erősítettek meg, akik a lövöldözésben vesztették életüket.

 

 14:06  A bolt egy vevője az alagsorban bújt el, twitterén azt írja, legalább három halott van a boltban, aminek környékét rendőrök és mesterlövészek lepték el.

 

 14:01  Úgy tudni, Párizsban a rendőrök kiérkezése után is dördültek el lövések. A dammartin-i helyszínen nincsenek fejlemények.

 

 13:51  Kiürítik Párizs keleti részének néhány utcáját, mert egy kóser élelmiszerboltban is túszokat ejtettek. Az lehet a tettes, aki tegnap lelőtt egy rendőrnőt. Öt nő és egy gyermek a túsz.

 

 

 13:37  A francia hatóságok hét év börtönnel fenyegetőznek, ha valamelyik média a támadást dicsőítő hírt ad. Egy 28 éves helyi nőt és a nyomda vezetőjét nem találják, elképzelhető, hogy ők a túszok.

 

 13:27  Próbálják felvenni a kapcsoaltot a túszejtőkkel – erősítették meg a hatóságok.

 

 13:15  Evakuálták az iskolákat, készültségbe helyezték a környék kórházait. Egyes riporterek szerint a telephelyről kiabálás hallatszott.

 

 13:15  Evakuálták az iskolákat, készültségbe helyezték a környék kórházait. Egyes riporterek szerint a telephelyről kiabálás hallatszott.

 

 11:53  A sűrű köd miatt nem tudnak felszállni a rendőrségi helikopterek. Megjelent egy tank.

 

 

 11:52  Hollande francia államfő kijelentette: vasárnap összeülnek a bevándorlási gondokkal küzdő EU-országok belügyminiszterei. A nyomda egyik dolgozója beszámolt: a golyóálló mellényt viselő, feketébe öltözött és talpig felfegyverzett férfi kézfogás után azt mondta, hogy menjenek el, nem ölnek civileket. Akkor vált számára gyanússá, hogy nem is kommandóssal van dolguk.

 

 11:33  Kommandósok jelentek meg a nyomdaipari épület tetején.

 

 11:22  Kikapcsolták a városban és környékén elérhető mobiltelefon-szolgáltatásokat, a kommandósok kötélen ereszkedtek le a helikopterekből.

 

 11:19  Megszólalt a terroristák testvére: Chérif és Said Kouachi mártírként akar meghalni – állítja egy parlamenti képviselő.

 

 11:07  Az újságírókat elküldték a nyomda közeléből. Egy közeli hegyről figyelnek, de nagy a köd.

 

 10:56  Egy nyomdába menekültek a túszejtők.

 

 

 10:34  Részlegesen lezárták a Charles de Gaulle repülőteret. Az Air France két gépe már nem is szállhatott le.

 

 10:27  Helyszínre érkezett az élő közvetítést adó francia tévécsatorna stábja. A francia ügyészség cáfolta, hogy lenne halottja a reggeli lövöldözésnek. Az áldozatokról a Le Parisien számolt be.

 

 10:20  Négy helikopter köröz a gyár felett. Dammartin-en-Goële polgármestere megerősítette, hogy túszt ejtettek a terroristák.

 

 10:17  A francia készenléti rendőrség most érkezik a gyárhoz, ahol a terroristák elbarikádozták magukat. A városban kijárási tilalmat rendeltek el.

 

A reggeli lövöldözés után autós üldözés kezdődött, majd a Kouachi fivérek Dammartin-en-Goële településen egy vagy két tússzal bemenekültek egy épületbe. Elbarikádozták magukat, a hatóságok tárgyalást kezdtek velük.