Angela Merkel magyarországi programja

Belföldi hírek - szerző: HH

A német kancellár, Angela Merkel február másodikán megejtett budapesti útja során a Parlamentben találkozik Orbán Viktorral, Áder Jánossal majd egy előadást is tart a Andrássy Gyula Német Egyetemen, miután díszdoktorrá avatják.

 

 

Angela Merkel hétfő délelőtt zárt ajtók mögött találkozik a magyar miniszterelnökkel, majd Áder János köztársasági elnök, a leendő ENSZ-főtitkár fogadja. Ezt követően megkapja a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét, amit az Andrássy Gyula Német Egyetemen adnak át annak az öt tanulónak a jelenlétében, akik beszélgethetnek is Merkellel. A német kancellár végül a Dohány utcai Zsinagógánál a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel találkozik, és koszorút helyez el az Emánuel-emlékfánál.

 [pullquote]Tudta? Merkel már rendelkezik doktori címmel. 1986-ban készült disszertációját kvantumkémiai témáról írta.[/pullquote]

Angela Merkel budapesti tárgyalásainak lehetséges témáiról korábban azt nyilatkozta, hogy várhatóan központi szerepet kap a magyar-orosz kapcsolatok élénkülése, különösen az energetika területén, és az Oroszország elleni szankciók ügyében elfoglalt magyar álláspont. A másik fontos témakör a gazdaságpolitika lehet. A felek várhatóan megerősítik, hogy a költségvetési politikával, gazdasági kormányzással, az euróövezeti reformokkal kapcsolatban hasonló filozófiát képviselnek.