Kezdeményezték a megyei kamionstoppot is

Baranya - szerző: HH

Baranya megyében – az időjárási előrejelzéseknek megfelelően – intenzív hóesés kezdődött, amely nehezíti a közúti közlekedést. A megye valamennyi járásában sárga meteorológiai riasztás van érvényben – tájékoztat a Katasztrófavédelem.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, a reggeli óráktól kezdődően szombat reggelig 5-10 cm-t meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyére becsülhető, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 cm-nél is több friss hó hullhat. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni!

 

Az előrejelzés szerint, erős, sőt időnként viharossá fokozódó északkeleti szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást. Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben.

 

Baranya megyében a télies útviszonyokra való tekintettel, 2015. február 6. 10:00-tól korlátozták a 7, 5 tonna össztömeg feletti járművek közlekedését a 6-os számú főút Pécsvárad és Mecseknádasd közötti szakaszán.

 

A közútkezelő táblákat helyezett ki a forgalomkorlátozásról, a rendőrség forgalomirányítási feladatokat végez a helyszínen, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig segítséget nyújtanak a társszerveknek. A rendkívüli téli időjárásra tekintettel, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitány elrendelte a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek közúti közlekedése korlátozását (kamionstop) január 6. 13 órától a megye egész területére az M60-as gyorsforgalmi utat és az M6-os autópálya megyei szakaszát kivéve.

 

A megye területén járhatóak az utak, a közút és az autópályakezelő munkagépei folyamatosan végzik azok takarítását, azonban az erősödő szél folyamatosan visszahordja a havat az úttestre, ami jelentősen nehezíti a közlekedést. Amennyiben a hófúvások hatására kamionok akadnak el, úgy teljes útzárat képeznek. Ezért a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Megyei Igazgatóság igazgatója kezdeményezte az utak tisztításában és mentésben részt nem vevő, 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közúti közlekedésének korlátozását a megye egész területére.

 

A megyében az utak a télies viszonyoknak megfelelően járhatóak, azokat a közútkezelő munkatársai munkagépekkel folyamatosan tisztítják.

 

A téliesre fordult időjárásra tekintettel csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téligumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.