Egy micsoda született. Szép.

Belföldi hírek - szerző: KT

Nem rokona Yoda, és a tudományos neve sokkal szebb: Orycteropus afer, azaz földimalac. Hangyákat és termeszeket eszik, és azt fogja tudni, hogy ha megijed, beássa magát a földbe. A kis jövevény a győri Xantus Állatkert második ilyen szülöttje, sokkal szebb később sem lesz.

 

 

A kis tíznapos malac nem sokkal nagyobb az óli típusainál, viszont sokkal érdekesebb. A világon nagyjából 60 példány él belőle, és – mint minden bizonnyal kitalálja – nem a hátsó kertek terményeit dézsmálja, ugyanis többnyire fogságban. A teljes populáció két példánya 2009 óta lakik a folyók városának állatkertjében, egy gyermekük már van, ez a gyönyörűség pedig február 2-án látta meg a napvilágot. Két másik példány Pesten él.

 

A kihalás szélén álló jószág nem csak szép, életre való is. A kölyköt túlnyomó részt kézzel kell nevelni, noha anyja gondos szülőnek bizonyul. A kis csupakabra jól van, a napokban már élőhelyét deríti fel.

 

A malacokhoz – nevével ellentétben – semmi köze. A képessége, hogy baj esetén beássa magát a földbe. Ha rajta múlna, Afrikában élne és hangyákat, termeszeket enne.