Böjte Csaba Harkányba érkezik

Életmód - szerző: HH

Szent Bálint (Valentin, Valentinus) vértanú az ifjú házasok jegyesek védőszentje. Erről a szentről szól az a történet, hogy keresztény hite miatt kivégezték II. Claudius császár idejében. Bálint a hite erejével a börtönőre vak lányának visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: A Te Bálintod.

 

 

A Bálint napi üzenetküldésnek ez az egyik magyarázata. A püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint eskette meg egymással, még a katonákat is annak ellenére, hogy a császár parancsba adta, miszerint nekik nem szabadott volna házasságra lépni.

 

Tudjuk, a házasság legnagyobb ajándéka a gyermek. Ezért külön öröm, hogy a Bálint nap közelében február 17-én kedden 17 órakor Harkányba látogat Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc alapítvány létrehozója. A katolikus templomban a gyermekáldás és a gyermekeink megsegítésért a jó Istenhez fordulhatunk közös imával Vele.

 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes autóvillamossági szerelőnek tanult, egy évig bányászként dolgozott, lelkiekben azonban papi pályára készült. Édesapja költő volt, akit egy verse miatt a Ceausescu rezsim bírósága 7 év börtönre ítélt. A börtönben elszenvedett megpróbáltatások és kínzások következtében szabadulása után másfél hónappal meghalt. Csaba testvért édesapja hiánya is megerősítette abban az elhatározásban, hogy árva gyermekeken segítsen. Elhivatottsága következtében ma már közel 2800 gyermekről gondoskodik, akik jelenleg 86 házban laknak. Ezeket az otthonokat adományokból tartja fenn. A szerzetes rend regulája szerint szegénységi fogadalmat tett, ezért önzetlenül ad nap mint nap, és gyermekeinek neveléséhez kér segítséget. A koldulás a ferencesek szerint nem szégyen, hanem az emberek közti egymásra utaltság kifejezője. Adni jó, mert azt jelenti, hogy van mit, és kapni is, ha szükséget szenvedünk.

 

A régmúlt időkben a ferences kolduló barátok betakarítások után járták a településeket, minden házba beköszöntek, Isten áldását kérték az ott lakókra. A nép általában jó szívvel osztotta meg javait a szerzetesekkel, akikkel elbeszélgettek és barátnak nevezték őket. A Ferences rend 800 éve van jelen Magyarországon, elismert közösség világszerte. A rend elsődleges feladata az evangelizáció, de jelentős szerepet vállalnak a szegények, betegek, idősek és fogyatékkal élők, rászorulók, a hajléktalanok segítésében, gyermekek nevelésében, oktatásában, és a kulturális örökségek védelmében. A legrégebbi magyar könyvünk a XV. századi Jókai kódex Assisi Szent Ferenc életéről szól, aki e rendet alapította.

 

Kérjük, hogy Csaba testvér még nagyon sokáig tudjon gondoskodni erőben és egészségben 2800 gyermekéről jó apa módjára, nekik ételt, italt, szeretetet, hitet és hajlékot biztosítva! Nekünk harkányiaknak pedig azt, hogy sok reményvesztett nőtársunkon tudjunk segíteni, akik hozzánk gyógyvizes fürdőkúrára jönnek, hogy édesanyák lehessenek!

 

Harkány Város Önkormányzata nevében:

Kiss-Kálmán Éva , a szociális, jogi bizottság elnöke