Az oroszok még ma hazamennek

Belföldi hírek - szerző: KT

Tegnap este megérkezett Putyin előszele. Hatalmas, harminc éves Iljusin Il76  géppel hozták a páncélozott limuzinját Ferihegyre, az orosz ma délután kettőkor érkezik. Koszorúzás és gyors találkák után megy is haza.

 

 

Orosz lapok arról számolnak be, hogy az elnökük 14 órai érkezését követően a Hősök terén helyez el egy koszorút, majd a Fiumei úti temetőben a szovjet katonák parcellájánál teszi tiszteletét. Ez utóbbi helyszínre úgy vélik, csak az orosz sajtót engedik be – drónosok figyelem, a távirányító nem fog működni!

 

Orbán Viktorral a koszorúzást követően a Parlament épületében találkozik, ahol egy négyszemközti megbeszélés munkaebéddé csap át, majd 16:45-kor egy egyezményt írnak alá. Ezt követi a 17 órai sajtótájékoztató. 18:30-kor Áder Jánossal fut össze a Sándor-palotában, a nyilvános nagy találkozás a Szent György téren lesz.

 

A demokráciáról biztos nem fognak vitatkozni

 

Putyin és Orbán előreláthatóan tárgyalni fog a 2015-ben lejáró orosz-magyar gázszerződésről, és téma lehet a paksi atomerőmű bővítése. Moszkvai források szerint előkészítettek egy szerződést is, mely magyar atomenergiai szakemberek oroszországi képzéséről szól. Emellett regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

 

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintve Jurij Usakov  Putyin külpolitikai tanácsadója közölte, hogy az orosz Metrovagonmas nevű üzem kész részt venni a 222 metrókocsi gyártására kiírandó 250 millió euró értékű pályázaton.

 

Szintén orosz lapértesülések szerint Putyin kísérői – a fentiekkel egybevágóan – Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője lesz, valamint velük tart Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak vezetője.

 

Miért most?

 

Usakov közölte, hogy Putyin budapesti látogatását a magyar főváros fasiszta megszállók alóli felszabadításának 70. évfordulója ünneplése idején bonyolítják.