Válságtanács ül össze Siklóson

Baranya - szerző: KT

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten. Hozzátette: egyebek mellett a Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozását rendelték el.

 

A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a százmilliárd forintos nagyságrendet is – tette hozzá az alelnök.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB bankcsoport tagjaihoz, és korlátozásokat léptetett életbe valamennyi intézménynél. Az ideiglenes intézkedések a hitelintézetek jegybanki vizsgálatának lezárásáig maradnak érvényben.

 

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2015. február 24-től felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz, vagyis: a BRB BUDA Regionális Bankhoz, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankhoz, a Dél-Dunántúli Takarék Bankhoz és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankhoz. Az MNB mai végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmények működése kapcsán az érdekeltek halaszthatatlan védelme indokolta – írják a tájékoztatóban. A bank ügyfelei legalább három hónapon át egymillió forinthoz férhetnek csak hozzá.

 

Harkányt és a fürdőt nem érinti az intézkedés.

 

Siklós számlavezetője azonban a DRB, ezzel kapcsolatban dr. Marenics János polgármester elmondta: délután

 

15 órára hívta össze a válságstábot,

 

mert az MNB intézkedése jelentősen érinti a siklósi önkormányzatot is. Hozzátette, most küldték ki az adókat, aminek leállításáról délután dönthetnek és nem tudnak ÁFÁ-t sem fizetni. A polgármester aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az önkormányzaton túl a távhő és a vár számlavezetője is a DRB, de mindezek mellett sok vállalkozó is ott tartja a pénzét.

 

A délutáni válságtanács döntéseiről azonnal értesítést adunk.