Buda-Cash – Kormányzati segítségben bízik Siklós polgármestere

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A kormány segítségében bízik Siklós polgármestere annak érdekében, hogy a Buda-Cash Brókerház működésének felfüggesztésével összefüggésben a Dél-dunántúli Regionális Bankot is érintő kifizetési korlátozás ellenére ne kerüljön veszélybe az önkormányzat működése.

 

Fotó: Új Harkányi HírekMarenics János utalt rá: a dél-baranyai városnak 172 millió forintja van a DRB-nél vezetett számláján, mivel azonban nem tud hozzáférni a pénzéhez, a jelenlegi állás szerint képtelen időre teljesíteni a márciusban esedékes bérek, segélyek kifizetését.

 

A politikus két megoldást lát Siklós és a hasonló helyzetbe került települések gondjainak megoldására. Számlavezető bankot váltanak, és oda utalják át nekik a DRB-nél lévő összeget, vagy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő települések részére elkülönített forrásból kapnak támogatást.

 

A polgármester közölte: ha a kormány szerdán nem hozza meg a helyzet rendezéséhez szükséges döntéseket, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokkal, kimutatásokkal csütörtökön kész elutazni Budapestre „és tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, hogy tisztán lássanak”.

 

Marenics János azt mondta: tudomása szerint a probléma húsz önkormányzatot érint, a két legnagyobb a siklósi és a beremendi, de gondban van a siklósi vár is, a fejlesztéséhez nélkülözhetetlen 20 millió forint a DRB-nél van.

 

A városvezető fontosnak nevezte, hogy a települések minél előbb pénzhez jussanak, mert e nélkül nem tudják tankolni az autókat, nem tudják működtetni a gyerekeket is ellátó konyhákat, emellett szociális otthonok fenntartása, családi, gyermekjóléti szolgáltatások, orvosi ügyeletek lehetetlenülhetnek el.

 

Elmondta, hogy a siklósi képviselő-testület pénteki ülésén dönt arról, hogy melyik banknál nyit új számlát. A dolgozók március 3-án esedékes bérét úgy próbálják rendezni, hogy az állami támogatás csütörtökön esedékes része nem a DRB-hez, hanem az államkincstárhoz érkezik, és onnan a posta közvetítésével küldenek pénzt azoknak, akik a DRB-nél vezették a számlájukat.

 

Marenics János arról is beszélt, hogy a DRB vezetőit nem tudja elérni. Szerdán elment a bank siklósi fiókjához, hogy megnyugtassa az ott összegyűlt, felháborodott tömeget. Elmondta: arra biztatta az embereket, nyissanak máshol számlát annak érdekében, hogy megkapják fizetésüket, nyugdíjukat, vagy más juttatásaikat.

 

A Galenus Mentőszolgálat a Facebook közösségi portálon közölte, hogy korlátozni kénytelen tevékenységét, mivel a DRB banknál vezeti számláját és nem jut hozzá a pénzéhez. Hozzátették, hogy csütörtökön egy-egy mentőautót állítanak a DRB pécsi fiókjai elé, így vállalnak szolidaritást a bankfiókok alkalmazottjaival és biztosítják együttérzésükről a szintén nehéz helyzetbe került lakossági és vállalkozó ügyfeleket.

 

A történtek miatt a pécsi Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet is gondban van. Egyelőre nem tudják, hogyan fogják kifizetni a közüzemi számláikat, és miként fogják felmutatni a pályázatokhoz szükséges önerőt. A szövetkezet az OTP-nél nyitott új számlát, mostantól erre várják a befizetéseket.

 

A DRB-nél van számlája a 700 szőlőtermelőt a tagjai között tudó Tenkes Hegyközségnek is. Nagy Gergely hegybíró azt mondta, bíznak abban, hogy a hegyközség hamarosan hozzájut a pénzéhez, de nincsenek komoly bajban, mert az aktuális járulékfizetési határozatok még csak most készülnek, és a befizetéseket már az új számlára várják.