Sztrájkolnak a Pick pécsi gyárában

Baranya - szerző: HH

A követelményszintet megemelték, a fizetések a régiek maradtak. A február elején megtartott egy órás, figyelmeztető munkabeszüntetés után ma reggel hat órától határozatlan ideig szóló sztrájkba kezdtek a dolgozók.

 

 

 

A 200 fős demonstráció csendben, nyugodt körülmények között zajlik, miközben Nagy Endre, a Pick Zrt. vezérigazgatója is Pécsre érkezett.

 

Mózes Tibor a Liga Szakszervezetek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a gyár teljesen leállt, a dolgozók az üzemi étkezdében gyülekeznek, a sajtót nem engedik be a gyár területére. A Liga Szakszervezetek közleményében azt írja, a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki, hogy a nyár óta a munkáltató megemelte a műszakonként feldolgozandó félsertések számát 3200-ról 3600-ra, esetenként még többre. Ezt a teljesítményt uqyanakkor a Liga közlése szerint a munkáltató semmivel sem honorálta.

 

Tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók. A Liga utal arra, hogy az üzemen belül a csomagolórészleget is érinti a probléma, hiszen a feldolgozott áruval ők dolgoznak. Így a csütörtökön kezdődött munkabeszüntetéshez már az ottani kollégák is csatlakoztak. A Liga közleményében kitérnek arra, hogy a Pick Zrt. több üzemében – így például Baján – is hasonló problémák vannak.