Nyugat ellen uszít a harcoló oroszokat emlegető ruszki miniszterelnök-helyettes

Nagyvilág - szerző: KT

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Dimitrij Rogozin Twitter oldalán osztotta meg azt a videót, amin volt szovjet érdemeket sorolva a nyugat ellen uszítja honfitársait. Észreveszi? A videóban mutatott zászlón csillagok helyett WC-k vannak.

 

 

A videóban a megszállt balti térségben szovjetek által épített erőműveket és gyárakat emleget, jó minőségű rádiók és járművek gyártását említi. Ennek ellenére megkértek, hogy távozzam, most pedig jó, ha halkonzerveket készítenek, és a lakosok nagy része az EU-tagok WC-it pucolja – mondja, rámutatva a dicső szovjet múltra. Megemlíti: a szovjetek érkezése előtt a balti államokban prémet és nőket árultak, most pedig egyebek mellett gázt termelnek ki és kényelmes városokban élnek.

 

Közép-Ázsia felé is kitekint: szerinte most csak kábítószert készítenek és amerikai hitelből élnek, míg a szovjetekkel rakétákat gyártottak. Ukrajnát is megemlíti: szerinte az ország – ahol most a vádak szerint ezernyi orosz katona harcol – épp a mélybe zuhan, miközben mindenüket csak lerombolják.

 

Rogozin kijelenti: nem kérnek a nyugat demokráciájából és szabadságából. Utoljára figyelmeztetem önöket, a békét építem és szeretem, de az oroszok mindenkinél jobban harcolnak – zárja gondolatait az orosz.

 

Nemzetközi elemzők egyre többet emlegetik Észtországot: több katonai tanácsadó és vezető is állást foglalt, miszerint egy orosz támadás esetén a kis balti ország védelme érdekében nem tudna a NATO kellő időben reagálni.

 

Észtország nemrégiben bejelentette: a védelmi minisztérium által kidolgozott terv keretében laktanyák, kiképzőközpontok is épülnek abból a 40 millió euróból, amit a következő öt évben fordítanak a katonai infrastruktúrájuk fejlesztésére.