Putyin beismerte: Oroszország áll a Krím elfoglalása mögött

Nagyvilág - szerző: KT

Az orosz elnök nyilatkozata az orosz közszolgálati televízió műsorában hangzik el. Még nem tudni mikor kerül adásba, de a YouTub-ra feltöltött előzetesből kiderül: Putyin egy éve azzal búcsúzott egy ülés résztvevőitől, hogy el kell kezdeniük kidolgozni a Krím visszafoglalását.

 

 

Az interjúban Putyin nyíltan beszél arról, hogyan adott parancsot a félsziget elfoglalására. Arról is beszámol, miként utasította a védelmi minisztériumot és a titkosszolgálatokat, hogy mentsék meg az ukrán elnök életét a hadművelet előtt.

 

Az egy évvel ezelőtti találkozó hajnalára készen állt a terv, hogyan mentik ki Janukovicsot Ukrajnából. Néhány napra rá egy kommandó elfoglalta a Krím parlamentjét, másnap pedig egy felségjelzés nélküli hadsereg jelent meg a félsziget stratégiai fontosságú pontjain, laktanyáiban és kikötőiben. A március 16-i népszavazáson a krímiek hovatartozásukról szavaztak, amikor Oroszország részének vallották magukat. Az orosz törvénykezés önhatalmúan megteremtette a jogi lehetőségeket és Putyin március 21-én aláírta, amit Kiev és a nyugati világ azóta sem ismer el: a Krími Autonóm Köztársaság az Oroszországi Föderációhoz tartozik.

 

Putyin sokat hangoztatta, hogy az ismeretlen katonák fenyegetik az ukrán területen élő oroszokat, emiatt több, a hadseregének működését is befolyásoló intézkedést is hoztak. Mind csak hazug színjáték volt.